Zázvorový čaj
Zázvor má již dlouhou tradici při léčbě nachlazení a problémech, které s ním souvisí. Zázvorový čaj příjemně prohřeje celý organismus a je jedním z nejlepších pomocníků i při dalších onemocněních.
Zázvorový čaj – recept, léčivé účinky
- zázvorový kořen
- podle chuti hřebíček, skořici
- na dochucení med, citrón
- voda
Příprava zázvorového čaje:
Odkrojíme asi 2 centimetry ze zázvorového kořene a dobře oloupeme škrabkou na brambory.
Zázvor nastrouháme na hrubším struhadle a vhodíme do jednoho litru vroucí vody. Můžeme přidat kousek skořice a hřebíček.
Dále vaříme ještě asi půl minuty a potom odstavíme. Nikdy by délka varu neměla překročit 1 minutu, zničily by se tím všechny účinné léčivé látky. Necháme ještě 10 minut vylouhovat a potom přecedíme.
Čaj ze zázvoru ještě můžeme dochutit medem, citrónem nebo pomerančem. Nepřidáváme je ale hned do vařícího čaje, abychom nepřišli o drahocené vitamíny a prospěšné látky. Kdo nemá rád výraznou chuť zázvoru, může k němu přidat sáček svého oblíbeného ovocného čaje.
Zázvorový čaj prohřeje a pročistí, povzbuzuje organismus a má příznivé účinky na naše trávení. Šálek zázvorového čaje navíc dokáže zlepšit náladu. Protože povzbuzuje organismus, neměl by se pít na noc, zvláště když má někdo problémi s usínáním.
Napsat komentář