Rubrika: Zácpa

Bylinky na zácpu

Léčivé bylinky na zácpu

Zácpa, která mnohé z nás potkává dosti často, dokáže pěkně potrápit. Můžeme si jí rozdělit na čtyři druhy: občasná, chronická, vyvolaná organickými změnami ve střevech a zácpa v pokročilém věku. K nejčastějším příčinám těchto potíží patří především nesprávná kombinace potravin, nepravidelná strava, málo pestré složení jídelníčku, nedostatek vlákniny ve stravě, sedavý způsob života, málo pohybu, potíže s hemeroidy a také návyk na užívání projímavých prostředků. Podceňovat nelze ani emocionální faktory, jako jsou strach, neklid, úzkost a stres. Než navštívíme lékaře, můžeme vyzkoušet nějaké ty domácí prostředky nebo bylinky na zácpu.

Kdo dodržuje pravidla zdravé výživy, dává přednost pečivu z celozrnné mouky před pečivem bílým, konzumuje čerstvé ovoce, zeleninu a saláty a vhodně kombinuje různé druhy potravin, má velký předpoklad

Vláknina v potravinách

Vláknina v potravinách - lněné semínko

Vláknina je významnou složkou naší potravy a je důležitá pro zdravou funkci trávícího ústrojí. Rozeznáváme dva druhy, a to vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina v potravinách absorbuje vodu a v trávícím traktu fermentuje (bobtná), proto může být zdrojem energie, reguluje trávení tuků a sacharidů a je živinou pro mikrobiální flóru. Nerozpustná vláknina nefermentuje, proto není zdrojem energie, ale zkracuje dobu trávení, čistí střeva a pomáhá při zácpě.

Nejbohatší potraviny na vlákninu jsou všeobecně luštěniny, semínka, ořechy, otruby a švestky. Zdroje rozpustné vlákniny jsou například luštěniny, lněné semínko (obsahuje oba druhy vlákniny), oves, žito ječmen, ovoce