Topinambury a jejich léčivé účinky

Topinambury a jejich léčivé účinky

Slunečnice topinambur pochází ze Severní Ameriky, odkud jí v 16. stoleti dovezli do Evropy francouzští námořníci. Název topinambur je odvozen z místa původu, od jména jihoamerického indiánského kmene Topinamburů. Topinambury a jejich léčivé účinky byly předmětem výzkumů a bylo prokázáno, že jejich hlízy jsou nejen vhodnou stravou pro pacienty trpící cukrovkou, ale mají i další vlastnosti, působící příznivě na náš organismus.

Popis

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), jinak také topinambur hlíznatý, lidově „židovské brambory, jeruzalémské artyčoky“, je vytrvalá rostlina patřící do čeledi hvězdnicovitých. Je příbuzná slunečnici roční, s tím rozdílem, že její květní úbory jsou o něco menší, dosahují asi 10 cm v průměru. Lodyha dorůstající do výšky 1,5 – 3 m je přímá, v horní části rozvětvená. Je pokrytá dlouhými bělavými až načervenalými chloupky. Na spodní části lodyhy vyrůstají vstřícné listy, na vrcholu jsou postavené spíše střídavě.

Hlízy v zemi jsou protáhlé se zvrásněným povrchem a tenkou slupkou. Jsou podobné bramborám, ale mají odlišnou nasládlou chuť. Slunečnice topinambur kvete koncem léta až do podzimu žlutými květy, které poskytují pozdní pastvu včelám. Hlízy se sklízí od podzimu do jara.

Je to vytrvalá, mrazuvzdorná a na pěstování nenáročná rostlina. U nás někdy zplaňuje, může se potom nekontrolovatelně šířit a chová se jako invazivní rostlina. V dřívějších dobách se topinambury pěstovaly jako potravina a často jako krmivo hospodářských a lesních zvířat. Podzemní i zelená nadzemní část se používá jako pícnina pro dobytek. V součastnosti získavají hlízy díky obsahu inulinu na popularitě jako zelenina vhodná pro diabetiky.

Použití

Topinambury chutnají nasládle s oříškovou příchutí. Mají podobnou konzistenci jako brambory, v syrovém stavu jsou křupavé, po povaření změknou. Syrové hlízy topinambur se dají přidávat do salátů například v kombinaci s jablky, zelím, ředkví a mrkví. Uvařené mohou sloužit jako chutná příloha k masitým pokrmům, lze je zapékat nebo použít místo brambor k přípravě bramboráků.
 

Topinambury a jejich léčivé účinky

Hlízy obsahují 80 % vody, rostlinný uhlohydrát inulin, bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Z minerálních látek je to draslík, vápník, hořčík, fosfor, křemík a železo. V hlízách jsou obsaženy i vitamíny a to provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, D a H.

Nejedná se sice o klasickou léčivou rostlinu, ale pro svůj obsah inulinu, který snižuje hladinu krevního cukru, jsou především vhodnou potravinou pro diabetiky. Na rozdíl od brambor neobsahují žádný škrob. Byly prokázané i další účinky na náš organismus jako je snižování hladiny cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové a detoxikační účinky. Hlízy jsou bohatým zdrojem vlákniny, což má blahodárný vliv na činnost trávicí soustavy. Jejich konzumace se doporučuje při revmatizmu, vysoký obsah draslíku příznivě působí na odvodnění při otocích.

Související články:

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *