Tinktura z vachty trojlisté

Tinktura z vachty trojlisté recept

Vachta trojlistá je poměrně vzácná, u nás chráněná rostlina. Můžeme se s ní setkat na výše položených rašeliništích, kolem rybníků nebo na jiných vlhkých místech. Kdo má doma zahradní jezírko nebo rybníček může si vachtu vypěstovat, nejen pro její krásné květy, ale i kvůli jejím léčivým účinkům. Jedná se o tzv. amarum, což je rostlinná droga obsahující hořké látky, stimulující vylučování trávicích šťáv a povzbuzující chuť k jídlu. Jedním z léčivých přípravků je žaludeční tinktura z vachty trojlisté. Pokud tedy máme možnost sběru čerstvé vachty, můžeme si tinkturu z jejích listů připravit i sami doma.

Tinktura z vachty trojlisté – recept, příprava, použití, léčivé účinky

K výrobě tinktury potřebujeme vachtové listí a 40 % alkohol (vodka, žitná nebo jiná pálenka). Listy vachty trojlisté dobře opereme a necháme trochu zavadnout. Po té je pokrájíme, volně naplníme do šroubovací zavařovací sklenice, zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme asi 2 týdny louhovat. Každý den sklenicí protřepeme. Potom tinkturu scedíme do skleničky, uzavřeme a uskladníme v temnu. Při potížích užíváme třikrát denně 10 – 20 kapek před jídlem.

Hořká chuť vachty trojlisté jí předurčuje k užívání při poruchách trávení, nechutenství, střevních kolikách, plynnatosti, nevolnostech, zvracení a pálení žáhy. Upravuje vylučování žaludečních šťáv, příznivě působí při onemocnění jater a žlučníku, podporuje krvetvorbu, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku.

Žaludeční tinktura proti nechutenství se dá připravit i ze směsi bylin a koření, včetně vachty. Na přípravu potřebujeme 20 g listí vachty, 20 g natě zeměžluče, 5 g kořene hořce, 10 g pomerančové kůry a 5 g kůry skořice. Ingredience pokrájíme, vložíme do sklenice, zalijeme 1/4 l 40 % alkoholu, sklenici uzavřeme a necháme 2 týdny louhovat. Po této době scedíme a uskladníme v temnu. Užíváme 3 x denně 10 kapek před jídlem.

Související články:

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *