Tinktura z hřebíčku
Hřebíček není jen výrazně aromatické koření, ale skrývá v sobě i řadu léčivých vlastností. Působí desinfekčně a má místně znecitlivující účinky, pro které bývá používán zejména v zubním lékařství. Tinktura z hřebíčku je jedním z léčivých přípravků, které si můžeme vyrobit doma sami.
Domácí tinktura z hřebíčku – recept, použití, léčivé účinky
K přípravě tinktury budeme potřebovat 10 g hřebíčku a 300 ml 60% alkoholu. Hřebíček (celý nebo lehce podrcený v hmoždíři) louhujeme v alkoholu, v uzavřené sklenici dva týdny, přičemž každý den sklenicí protřepeme. Po té scedíme a uchováme v tmavé lahvičce.
Tinkturu používáme podle potřeby ředěnou jako kloktadlo, k potírání nebo masážím dásní, pomáhá při bolestech zubů a dezinfikuje ústní dutinu. Pár kapek do skleničky vody může někdy zafungovat mnohem lépe, než některé ústní vody. Inhalace pomáhá také při zánětech dýchacích cest.
Hřebíčková tinktura z alpy proti komárům
Pro schopnost hřebíčku odpuzovat hmyz je používán proti komárům a klíšťatům. K těmto účelům se dá připravit rychle tinktura z Alpy. 30 hřebíčků nasypeme do lahvičky s alpou (200 ml) a necháme louhovat 24 hodin. Po té je tinktura připravena hned k použití.
Tinkturu necedíme, hřebíček ponecháme v Alpě. Většinou stačí tinkturou nebo ředěnou tinkturou (2 lžíce na 100 ml vody) namazat nebo rozstřikovačem rozprášit na krk a ruce, případně na oděv. Lze ji použít i na již vzniklé štípance po komárech. I tuto tinkturu můžeme aplikovat při bolesti zubů. Namočenou vatu přiložíme na bolavý zub a mělo by se ulevit od bolesti.
Související příspěvky:
Napsat komentář