Sirup z popence
Popenec břečťanovitý je trochu neprávem opomíjená bylinka, kterou mnozí zahrádkáři považují jen za nepříjemný plevel. Už málokdo ví, že si z jeho nati, kterou sbíráme v době květu od dubna do července, můžeme připravit domácí léčivý popencový sirup. Sirup z popence je dobrým pomocníkem především při chorobách horních cest dýchacích.
Sirup z popence – recept, použití, léčivé účinky
- dvě vrchovaté hrsti vrcholků kvetoucí nati popence
- 1/2 kg třtinového cukru (může být i obyčejný)
- 1/2 citrónu
- 1/2 l vody
Nať popence opereme a pokud je třeba, pokrájíme na kratší kousky asi 2 cm dlouhé.
Vše přelijeme převařenou vodou, přidáme na kolečka nakrájený, dobře omytý bio citrón a necháme na temném a chladném místě 24 – 48 hodin louhovat. Občas promícháme.
Potom přecedíme přes plátýnko a dobře vymačkáme. Do získané šťávy přidáme cukr a zahříváme jen do bodu varu, než se cukr rozpustí. Vařící sirup naplníme do skleniček, upevníme víčka a otočíme dnem vzhůru. Hotový sirup uchováváme v temnu a chladu. Užíváme při onemocnění horních cest dýchacích a chronické bronchitidě.
Vyšší podíl cukru by měl zajistit poměrně dlouhou trvanlivost (i několik měsíců). Pro delší skladování můžeme zavařit asi 20 minut na 85 stupňů.
Napsat komentář