Šalvějový sirup

Šalvějový sirup recept

Šalvěj lékařská je oblíbená bylinka i koření. Můžeme si z ní připravit domácí šalvějový sirup, který je nejen dobrý, ale má pozitivní účinky při nachlazení a na dobré zažívání.

Šalvějový sirup – recept, použití, léčivé účinky

Ingredience na přípravu šalvějového sirupu:
      • asi 2 hrsti šalvějových lístků
      • 1/2 kg cukru
      • 1/2 l vody
      • 1 citrón

Příprava šalvějového sirupu:
Šalvějové lístky opereme a pokrájíme na větší kousky.

Cukr (nejlépe třtinový) s vodou přivedeme k varu, přidáme šalvěj, krátce povaříme a odstavíme.

Do rozvaru vložíme dobře omytý, na plátky pokrájený citrón a necháme asi 12 hodin odležet. Potom opět krátce povaříme, přecedíme přes plátýnko, naplníme do sklenic a uzavřeme.

Domácí sirup ze šalvěje lékařské užíváme po lžičkách, přidáváme do čaje nebo ho můžeme pít zředěný vodou jako šťávu.
Šalvějový sirup je dobrý při nachlazení, podporuje náš imunitní systém, podporuje pocení a přispívá k dobrému trávení.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *