Šalvějový ocet
Používaná část šalvěje jsou většinou listy šalvěje lékřské. Domácí šalvějový ocet ale připravujeme z květů šalvěje luční. Šalvěj kvete v červnu a červenci fialovými pyskatými květy.
Šalvějový ocet – recept, použití, léčivé účinky
Dobře vymytou zavařovací sklenici naplníme až po hrdlo čerstvými květy šalvěje luční, nasbíranými za slunného počasí. Potom zalijeme přírodním octem tak, aby byly květy zcela ponořeny. Sklenici necháme stát asi dva týdny na slunci nebo na teplém místě. Potom přecedíme do láhve a uzavřeme.
Ocet ze šalvějě se v lidové medicíně používá k masážím u nemocných lidí, kteří dlouho leží a k potírání štípanců od hmyzu. V kuchyni ho upotřebíme například na ochucení různých salátů.
Napsat komentář