Rakytníkový olej

Rakytníkový olej výroba

Rakytníkový olej je jedním z léčivých produktů z plodů rakytníku řešetlákového, užívaný vnitřně i zevně. Získává se lisováním plodů za studena a je k sehnání běžně v lékárnách a v podejnách se zdravou výživou. Je charaktristický svojí výrazně oranžovou barvou. Kdo má rakytník na zahradě, může si domácí olej z rakytníku připravit sám doma.

Rakytníkový olej – recept, výroba, použití, účinky

Domácí rakytníkoý olej můžeme připravit z plodů čerstvých i sušených. Plody rakytníku řešetlákového rozdrtíme, dáme do sklenice a zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem, tak aby byly ponořené. Sklenici uzavřeme a necháme 3 – 4 týdny na teplém slunečném místě, přičemž každý den sklenicí protřepeme. Po této době přecedíme přes plátýnko, nalijeme do tmavé lahvičky a skladujeme na tmavém a chladném místě.

V období sklizně plodů rakytníku již nebývá tak teplé počasí, které je třeba k louhování. Potom si můžeme pomoci jinak. Menší hrnek s plody zalitými olejem zahříváme ve větším, ve vodní lázni 8 – 10 hodin, přičemž teplota náplně by se měla pohybovat v rozmezí 40 – 45 stupňů, nesmí překročit 50 stupňů. Postup opakujeme 3 dny a potom slijeme.

Vnitřně užíváme přes den 1 – 4 čajové lžičky. Zevně potíráme postižená místa dle potřeby. Podrobnější využití je uvedeno v souvisejícím článku níže.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *