Pěstování routy vonné

Pěstování routy vonné na zahradě

Routa vonná je vytrvalá polokeřovitá rostlina, jejíž aromatické listy a mladé výhonky, nahořklé a ostré chuti, se používají při kořenění salátů, masitých jídel a omáček. Routa obsahuje silice, hořčinu a glykosid rutin, proto jsou její sušené listy často využívány v lidové medicíně. Podporuje především chuť k jídlu, zmírňuje neurózy a působí močopudně. Používá se vždy jen v malých dávkách. Pěstování routy vonné na našich zahradách je oblíbené i proto její dekorativní vlastnosti.

Pěstování routy vonné

Routa není příliš náročná rostlina na pěstování, má ráda středně těžké až lehčí vápenaté půdy a slunné, výhřevné stanoviště. Ve Středomoří, odkud routa pochází, roste planě na kamenitých stráních hlavně v krasových oblastech. Na jednom místě vydrží rostlina i několik let. Množíme jí na jaře dělením starších trsů nebo semenem. Její sazeničky můžeme také zakoupit v některých zahradnictvích. Routa je bohužel špatným společníkem pro některé bylinky, jako je například máta nebo bazalka

Semeno vyséváme koncem března nebo v dubnu do pařeniště. Vzrostlé rostlinky vysazujeme koncem května do volné půdy na vzdálenost asi 30 cm od sebe. Během vegetace je třeba pečlivě a často okopávat a plít. Routa kvete od června do srpna žlutě zbarvenými květy, uspořádanými do vidličnatého vrcholíku. Začátkem podzimu je třeba rostlinu seříznout, aby nám vytvářela stále pěkný, košatý keřík.
 

Sběr a sušení routy vonné

Při práci s rostlinou se doporučuje vždy používat rukavice, aby nedošlo k podráždění kůže. U lidí s citlivou pokožkou může šťáva z rostliny způsobit nepříjemnou kopřivku, puchýřky nebo otoky. Jako koření i lék se sbírá jemnější nať a listy nebo jenom listy, nejlépe před rozkvětem (květen – červen). Sbírat routu můžeme ale až třikrát do roka (druhá sklizeň probíhá na konci července až v srpnu, třetí za příznivého počasí ještě v září), přičemž ta první je nejkvalitnější.

Nať sušíme na stinném a vzdušném místě za častého obracení. Po dokonalém usušení sdrhneme z natě listy, které uchováme v dobře uzavřených nádobách nejdéle jeden rok. Po usušení je její aroma slabší a voní příjemněji než za čerstva, kdy má rostlina poměrně intenzivní zápach.

Související články k příspěvku „Pěstování routy vonné“:

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *