Pěstování polníčku

Pěstování polníčku na zahradě

Polníček neboli kozlíček patří u nás mezi méně známé druhy salátové zeleniny i když naši předkové ho poměrně často vyhledávali v přírodě a s oblibou z něj připravovali chutný salát. Konzumují se jeho protáhlé šťavnaté lístky nasládlé chuti, trochu podobné hlávkovému salátu. Sklízejí se postupně během vegetace z přízemních růžic. Obsahují velké množství vitamínu C, provitamín A a mnoho minerálních látek a proto se určitě vyplatí si vyčlenit nějaké to místo pro pěstování polníčku.

Pěstování polníčku

Polníček (Valerianella locusta) je zcela nenáročná zelenina na klimatické i půdní podmínky. Obvykle se vysévá v červenci až srpnu k podzimní sklizni, popřípadě i začátkem září k přezimování do hloubky asi 1 cm a do řádků širokých 20 cm. Za příznivých podmínek můžeme polníček vysévat už v únoru pro sklizeň v první polovině dubna. Pozdější jarní výsevy nejsou účelné, protože za teplejšího a suššího počasí brzy vykvétá.

Polníček má křehké zelené listy, které sklízíme od října dlouho do zimy, přezimované rostliny potom asi do konce března, než začnou rostliny vybíhat do květu. Kromě otrhávání jednotlivých lístků můžeme sklízet najednou celé rostliny podobně jako tomu je u špenátu. Velkou výhodou je, že se dá sklízet prakticky celou zimu, kdy se nám čerstvá listová zelenina bude jistě hodit.

Z odrůd se u nás pěstuje například ‚Deutscher‘, který se hodí pro letní i podzimní výsevy.

Související příspěvky:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *