Pěstování kopru

Pěstování kopru na zahradě

Kopr vonný je vysoce aromatická, jednoletá bylina, kterou pěstujeme především pro mladou nať. Používáme ji hlavně čerstvou, ale i sušenou nebo naloženou v nálevu či soli jako koření a zeleninu. V české kuchyni je to vyhledávaná a oblíbená přísada do mnoha pokrmů. Pěstování kopru má již dlouhou tradici a je oblíbené i pro jeho blahodárné účinky na naše zdraví.

Pěstování kopru

Kopru se daří téměř ve všech půdách, ale nejlépe prospívá v půdě lehké a výživné, na stanovišti obráceném k jihu. Pro pěstování kopru nejsou vhodné jen půdy suché. Pěstujeme jej často jako meziplodinu, přiséváním mezi ostatní zeleniny, jako například mrkev, petržel, salát a podobně.

Kopr vyséváme na jaře koncem dubna, do řádků 20 – 25 cm od sebe vzdálených. Dřívější výsev není vhodný, protože nesnáší noční mrazíky. Pro docílení stále zelené natě a postupnou sklizeň, můžeme výsev provádět až do srpna. Pro podzimní sklizeň vyséváme na záhony ještě v srpnu, do pařeniště ještě v září.

Pokud má kopr dobře prospívat, je třeba mladé rostlinky vyjednotit na vzdálenost asi 15 cm. V dalších letech někdy nemusíme kopr ani vysévat, sám se vysemení a brzy z jara se objevují na záhoně první voňavé rostlinky. Kopr kvete od června do září žlutými, mohonásobně složenými květy. Celá rostlina výrazně aromaticky voní.

Kopr můžeme pěstovat i doma v truhlíku za oknem nebo na balkóně. Vysev můžeme rovněž provádět vícekrát (asi jednou za tři týdny), abychom měli stále čerstvou nať.

 

Sklizeň, sušení a použití kopru

Čerstvou nať sklízíme až do doby květu. Používáme jí hlavně čerstvou, a to především na přípravu koprové omáčky. Přidáváme jí také do různých salátů, polévek, pomazánek, bylinkového másla a podobně. Velice chutné jsou i brambory nebo fazolové lusky s koprem. V některých zemích se používá i při přípravě ryb. Zralé okolíky jsou nepostradatelnou přísadou k nakládání zeleniny, hlavně okurek. Semeno kopru lze také usušit.

Kopr má příznivé účinky na náš organismus. Především podporuje chuť k jídlu, má močopudné účinky a dobře působí při nadýmání.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *