Pažitka a její léčivé účinky

Pažitka a její léčivé účinky na naše zdraví

Pažitka, pocházející pravděpodobně ze Středomoří, se používala už ve staré řecké a římské kuchyni. V Evropě byla rozšířena ve větší míře až v 16.století. Také pažitka a její léčivé účinky jsou známy již odpradávna. Roste planě ponejvíce v Evropě, Asii a Severní Americe podél vodních toků. Je to oblíbená naťová zelenina, u nás pěstovaná hlavně na zahrádkách. V Číně a Indii se pěstují pažitky, které mají příchuť česneku a jsou nasládlé.

Popis

Pažitka, lidově také šnytlík, je vytrvalá rostlina, dorůstající do výšky 10 – 40 centimetrů, patřící do čeledi amarylkovitých. Tvoří husté trsy dutých, rourkovitých listů, vyrůstajících z drobných cibulek, které mají asi 1 centimetr v průměru. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Druhý rok po výsevu se tvoří na trubkovité, duté lodyze okolík nafialovělých kvítků. Květy jsou oboupohlavé, tvořící vrcholové květenství zvané šroubel.

U nás roste planě pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), vyskytující se hlavně podél vodních toků a pažitka sibiřská, kterou můžeme najít na vlhkých loukách. Tyto volně rostoucí druhy mají o něco menší listy než pažitka zahradní a mají ostřejší chuť. Z ní se vyšlechtily mnohé odrůdy, které pěstujeme v našich zahradách jako zeleninu, koření, ale i jako rostlinu okrasnou.

Použití pažitky

Pažitkové listy se v domácnosti využívají výhradně čerstvé, sušením ztrácejí aroma a biologickou hodnotu. Pažitka se používá ve všech Evropských kuchyních, ale i v Číně, Indii a v Severní Americe. Přidáváme jí jako zelené koření do polévek, omáček, vaječných jídel, do tvarohových a sýrových pomazánek, bylinkového másla, zeleninových salátů, na přílohy (brambory, rýži), na chléb s máslem, obložené chlebíčky a podobně. Pažitka není jen oblíbenou naťovou zeleninou, ale má i spoustu pozitivních účinků na náš organismus.

Pažitka a její léčivé účinky

Pažitka má vysoký obsah vitamínu C (50 – 100mg ve 100g), obsahuje i mnoho karotenu, vitamín B2, sodík, vápník, fosfor, železo, draslík a další látky prospěšné našemu zdraví.

Pažitka a její léčivé účinky především podporují trávení a chuť k jídlu. Účinkuje i proti střevním parazitům a detoxikuje trávicí trakt. Prokazatelný je i její vliv na snižování krevního tlaku a cholesterolu.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *