Moringa a její účinky

Moringa a její účinky na naše zdraví

Moringa olejodárná je nejznámější druh moringy původem z jižního úpatí Himaláje. Odsud se později rozšířila do Indie, Arábie a Afriky včetně Madagaskaru. Další její druhy se pěstují v teplých krajích téměř po celém světě. Tento strom je v mnoha oblastech základem stravy, protože lze zužitkovat od kořenů až po květy. V některých místech jejího výskytu je považována za téměř zázračný strom. Nezanedbatelnou kapitolou je také moringa a její účinky, používané v lidovém léčitelství.

Popis

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je strom dorůstající do výšky 10 až 12 m, patřící do čeledi moringovitých. Na hnědém kmeni o tloušťce až 30 cm vyrůstají povislé větve, vytvářející řidší, neuspořádanou korunu. Konce kořenů jsou hlíznaté, což rostlině napomáhá překonávat sušší období. Na dlouhých výhonech větví vyrůstají dva až třikrát zpeřené listy, u řapíku a řapíčku žláznaté. Střídavé listy jsou dlouhé až 50 cm, lístečky, kterých bývá 6 – 11 jsou eliptického, obvejčitého, někdy i podlouhlého tvaru.

Moringa olejodárná kvete od února do dubna a pak znovu v září. Bílé nebo nažloutlé květy s medovou vůní, velké asi 2 cm jsou oboupohlavné. Bývají uspořádány až v 30 cm dlouhých latách. Květy na stromech vykvétají průběžně a současně s tím se vyvíjí plody. Jsou to podélně žebrované, trojhranné tobolky ve tvaru lusku, průměrně 20 cm dlouhé, ve kterých je dvacet olejnatých semen.

Použití

Listy moringy jsou neodmyslitelnou součástí potravy v Indii a Africe. Konzumovány bývají ve formě salátu, v polévkách i omáčkách. Také se suší. Plody (lusky) se připravují stejně jako fazole a konzervují se. Pražená semena chutnají podobně jako ořechy. Pro velký obsah oleje (asi 40%) se používají k potravinářským účelům, v kosmetice a jemné mechanice. Zbytky po lisování mají využití jako hnojivo nebo krmivo.

Květy se konzumují tepelně upravené, stejně jako listy. Kořeny, které mají palčivou chuť, se někdy používají jako náhražka křenu. Ve větším množství jsou jedovaté, obsahují totiž nebezpečný alkaloid spirochin. Vlákna získané z kůry stromu se hodí pro výrobu provazů a rohoží.

Moringa a její účinky

Moringa olejodárná není u nás příliš známou rostlinou, přestože by si to díky svým účinkům jistě zasloužila. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, některé i ve velkém množství (například vitamín C a draslík). K nejdůležitějším patří vitamíny ( A, B, C, D, E a K), minerální látky, rostlinné bílkoviny, proteiny, antioxidanty, salvestroly, amiokyseliny, zeatin a další. Drsné podmínky a extrémní sucho v oblastech původu mají za následek, že rostlina v sobě zadržuje co nejvíce živin, aby mohla vůbec přežít. Proto je také můžeme v morinze nalézt v takovém množství.

Moringa a její účinky se využívají v lidové medicíně. Kořeny se dobře uplatňují při zažívacích problémech, proti střevním a břišním parazitům nebo jako lék tlumící různé bolesti. Semena moringy působí protizánětlivě, snižjí horečku a napomáhají při onemocněních horních cest dýchacích. Listy mají dobré účinky na klouby a všeobecně jsou prospěšné pro celý pohybový aparát. Přispívají k léčbě osteomalacie, osteoporózy a jsou účinné i proti kurdějím. Rostlina je bohatým zdrojem chlorofylu.

Konzumace moringy podporuje imunitu a fyzickou kondici, má příznivé účinky na krevní tlak, zažívání a metabolismus, zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí buněk. Díky kvalitní rostlinné bílkovině je konzumace moringy prospěšná pro vegetariány a vegany. Prášek ze sušených drcených listů se používá jako potravinový doplněk pro sportovce i pro děti. Květy jsou někde užívány jako přírodní afrodiziakum. Prášek z rozdrcených semen dokáže vyčistit kalnou vodu (0,2 g na 1 l kalné vody). Moringa je u nás k dostání ve formě prášku, tablet, kapslí a čaje. Její konzumace se nedoporučuje těhotným ženám.

Související články:

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *