Rubrika: Meduňka lékařská

Meduňka lékařská a její léčivé účinky

Meduňka lékařská a její léčivé účinky na lidský organismus

Meduňka lékařská a její léčivé účinky jsou známy již odpradávna. Tuto aromatiickou bylinku, vonící po citrónech, znali již staří Řekové a Římané. Meduňka, která je původem ze Středomoří, se často pěstuje i v našich zahradách. Tu a tam také zplaňuje, potom ji můžeme najít na stinných místech, v lesích a podél plotů.

Popis

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalá, medonosná bylinka patřící do čeledi hluchavkovitých. Z jejího kořene vyrůstá větvící se čtyřhranná lodyha, nahoře pokrytá krátkými chloupky. Listy, vejčitého tvaru s vroubkovaně pilovitým okrajem, jsou vstřícně umístěny na dlouhých řapících. Vrchní listy mají krátký řapík a jsou tvaru téměř klínovitého.

Meduňka kvete od června do srpna bílými až narůžovělými pyskatými kvítky. Na zahradě má ráda slunné místo a živnou půdu. Dá se množit buď dělením trsů nebo ze semen předpěstovat sazenice, které se po jarních mrazících vysazují venku do volné půdy. Z rostliny se používá celá nať nebo jen list, který je nejlepší a nejvoňavější před květem nebo na počátku květu. Používáme jí čerstvou i sušenou. Čerstvá meduňka je aromatičtější.

Použití meduňky

Jako koření můžeme meduňku použít všude tam, kde je zapotřebí citrón nebo citrónové kůry. Čerstvé nebo sušené lístky meduňky se hodí do salátů, omáček, polévek a

Meduňkové kapky

Meduňkové kapky recept

Meduňkové kapky (tinktura) jsou starým, bylinným, léčivým přípravkem, který si můžeme vyrobit snadno sami doma.

Meduňkové kapky (tinktura) – recept, použití, léčivé účinky

Ingredience na přípravu meduňkových kapek:
      • 250 g sušené meduňky
      • 10 g citrónové kůry
      • 5 g skořice
      • 5 g mletého muškátového oříšku
      • 1/2 l 40% čistého alkoholu (vodka a podobně)
      Příprava meduňkových kapek:

      Všechny ingredience vložíme do sklenice, zalijeme alkoholem a uzavřeme.

      Sklenici postavíme na 7 dní na slunečné a teplé místo. Po této době přecedíme, nalijeme do láhve a uzavřeme.

      Skladujeme v temnu. Užíváme 1  lžičku až třikrát

      Karmelitánské kapky

      Karmelitánské kapky recept

      Karmelitánské neboli karmelitské kapky je starý léčebný prostředek, který používali již v 17. století mniši z Kláštera bosých karmelitánů. Užívají se jako podpůrný prostředek při problémech s trávením, při celkové nevolnosti a pocitu těžkosti po jídle. Recept na karmelitánské kapky není žádným tajemstvím, můžeme si ho přiravit i sami doma.

      Karmelitánské kapky – recept, použití, léčivé účinky

      Suroviny na přípravu karmelitánských kapek:
          • 50 g meduňkových listů
          • 20 g citrónové kůry
          • 30 g semene koriandru
          • 10 g nastrouhaného muškátového oříšku
          • 10 g skořicové kůry
          • 100 g potravinářského lihu
          • 200 g vody

          Příprava karmelitánských kapek:

          Pokrájené listy a dobře promícháme s dalšími surovinam a louhujeme asi 7 dní ve vodou zředěném lihu.

          Po této době přecedíme a uložíme v uzavíratelných lahvičkách.

          Užíváme při nevolnosti, pocitu těžkosti po jídle a na zklidnění 15 – 30 kapek.

          Muškátový oříšek podporuje dobré

          Meduňková mast

          Meduňková mast recept

          Kvalitní přírodní kosmetiku si můžeme vyrobit i sami doma. Základem pro domácí bylinkové krémy je kokosový olej, lékařská vazelína nebo kvalitní vepřové sádlo. Kokosový olej obsahuje velké množství antioxidantů a je vhodný na všechny druhy pleti. Meduňková mast je recept, který si můžeme snadno připravit sami.

          Meduňková mast – recept, použití

          Suroviny na meduňkovou mast:
              • 150 g kokosového oleje
              • 2 lžíce meduňky
              • 1 lžička lihu
              Příprava meduňkové masti:

              Kokosový olej rozpustíme na plotně. Když začne bublat přidáme meduňku a ještě asi 3 minuty povaříme.

              Necháme 6 hodin odstát. Po této době přihřejeme, přecedíme, přidáme líh a rozšleháme ručním

              Meduňkový sirup

              Meduňkový sirup recept

              Meduňkový sirup je nejen dobrý, ale má zklidňující účinky a napomáhá klidnému spánku.

              Meduňkový sirup – recept, použití

              Suroviny na přípravu meduňkového sirupu:
                  • dvě hrsti meduňkových listů
                  • 1/2 kg přírodního cukru
                  • 1/2 citrónu
                  • 1/2 l vody
                  Příprava meduňkového sirupu:
                  Listy meduňky opereme a pokrájíme na větší kousky. Půllitr vody s 1/2 kg cukru (nejlépe třtinového) přivedeme k varu, přidáme meduňku, krátce povaříme a odstavíme.

                  Do rozvaru přidáme dobře omytý, na plátky pokrájený citrón a necháme 12 hodin odležet. Po této době, krátce

                  Meduňkové víno

                  Meduňkové víno recept

                  Meduňka je už od pradávna oblíbenou léčivou rostlinou s charakteristickým aroma. Pokud máte doma bujný porost meduňky a už nevíte co s ní, zkuste si naložit meduňku do vína a připravit si meduňkové víno.

                  Meduňkové víno – recept, léčivé účinky

                  Do sklenice dáme poctivou hrst čerstvých listů meduňky, můžeme přidat i trochu více, zalijeme 1 litrem kvalitního bílého vína tak, aby byly všechny bylinky ponořené a uzavřeme. Jeden týden necháme stát

                  Pěstování meduňky

                  Pěstování meduňky na zahradě

                  Meduňka lékařská je trvalka s charakteristickou citrónovou vůní, která je oblíbenou rostlinou našich zahrad. Tato aromatická bylinka je vysoce ceněná a používaná v lidovém lékařství. Pěstování meduňky není nikterak náročné.

                  Pěstování meduňky

                  K jejímu pěstování je třeba zvolit dobrou, hlinitou, humózní půdu s dostatkem vláhy. Nejraději má slunečné místo, chráněné před větrem, ale daří se jí i v polostínu. Pokud je na slunci, má intenzivnější vůni. Meduňku můžeme množit semenem, dělením starých trsů nebo odnožemi.

                  Výsev semen provádíme v březnu až dubnu do pařeniště asi 2 cm hluboko. S klíčením musíme mít trpělivost, klíčí přibližně až po 25 dnech. Když rostlinky vzejdou, protrháme je. Později, když zesílí a dorostou asi do