Rubrika: Máta peprná

Máta peprná a její léčivé účinky

Máta peprná a její léčivé účinky na náš organismus

Máta peprná a její léčivé účinky mají u nás dosti široké spektrum použití při nejrozmanitějších potížích a nemocech. Dříve se jí používalo hojně v lidovém léčitelství, ale i ve staročeské kuchyni, kde se například vepřové maso dusilo na mátě a šalvěji nebo se vařívala „zelená jícha“ na kuřata z petrželky, šalvěje a máty. V severovýchodních Čechách byla připravovaná vajíčka s „balšámem“ – lidový název pro mátu. Používali jí dokonce už ve starém Římě. Mátou se dnes koření většinou v Anglii, Francii v Itálii a na Balkáně.

Popis

Máta peprná (Mentha piperita) je vytrvalá rostlina, patřící do čeledi hluchavkovitých, dorůstající do výšky asi 60 cm. Její lodyha je pokryta roztroušenými chlupy, hlavně na svých čtyřech hranách. Listy má podlouhlé až kopinaté. Okraje listů jsou ostře pilovité. Barvu mají na líci tmavězelenou, na rubu světlejší, někdy jsou na rubu i načervenalé.

Světle nachové kvítky jsou uspořádány do lichopřeslenů, tvořících klas dole řídký, nahoře hustý. Semeník je zakončen čnělkou, která vyčnívá daleko z květu. Máta kvete od července do září.

Použití

U nás roste více druhů této aromatické byliny (např. máta dlouholistá, máta vodní), kterými se dá kořenit, ale máta peprná je nejvýraznější. Můžeme jí použít samostatně nebo součastně s jinými bylinkami například šalvějí, yzopem, saturejkou, estragonem, libečkem a podobně. Čerstvou přidáváme do nádivek, do pokrmů z mletých mas (asi 1 polévková lžíce sušené směsi nebo 4 lístky čerstvé na 1/2 kg masa či nádivky). Čerstvou mátou můžeme ochutit i tvarohovou pomazánku, dušenou zeleninu, smetanový sýr a podobně.

Jinak se máta využívá v kosmetice, v likérnictví, při výrobě cukrovinek aj. V kosmetice se s ní aromatizují některé ústní vody a je neodmyslitelnou součástí při přípravě osvěžujícího alkoholického nápoje mochito (mojito). Listů nebo oleje se v některých krajích využívá k hubení myší a krys. V lidovém léčitelství je máta peprná hojně využívanou bylinkou, nejvíce

Mátový sirup

Domácí mátový sirup recept

Z aromatických listů máty si můžeme připravit domácí mátový sirup, který není jen dobrý, ale má i příznivé účinky na náše zdraví. Pokud tedy máte rozrostlou mátu a nevíte co s ní, určitě stojí za to vyzkoušet tento bylinkový sirup.

Mátový sirup – recept, použití, léčivé účinky

Suroviny na přípravu mátového sirupu:
      • mátové lístky (nejméně 300 g)
      • 500 g cukru
      • 1 citrón
      • 1/2 l vody
      Příprava mátového sirupu:
      Mátové lístky otrháme a dobře opereme. Svaříme si 1/2 l vody s 1/2 kg cukru (nejlépe přírodním hnědým).

      Mátové lístky dáme do mixéru, přidáme dobře omytý a pokrájený citrón a rozmixujeme.

      Zalijeme horkým cukerným roztokem a necháme asi

      Pěstování máty peprné

      Pěstování máty peprné na zahradě

      Máta je vytrvalá bylina charakteristická silně aromatickou vůní po mentolu. Pěstování máty peprné není příliš náročné, naopak v dobrých podmínkách se bujně rozrůstá a je třeba její růst radikálně omezovat.

      Pěstování máty peprné

      Pro pěstování máty je nejlepší lehká, vlhká a dobře propustná půda bohatá na živiny. Rostlina nemá ráda sucho a chlad. Teplé stanoviště by mělo být chráněno před ostrým sluncem a větrem. Na jednom místě nemá být rostlina déle než tři roky, protože kořeny vyčerpávají půdu a celá kultura rychle zdegeneruje. Nevýhodou je, že svými neustále tvořícími výběžky máta rychle zapleveluje své okolí.

      Výsev máty provádíme v dubnu do pařeniště. Rostlinky vzejdou asi za 5 týdnů. Když trochu povyrostou, přesazujeme je na