Mařinka vonná a její účinky

Mařinka vonná a její účinky na naše zdraví

Mařinka vonná je u nás zcela běžná bylinka, která roste od nížin až po horské oblasti ve stinných listnatých lesích. Její nať s příjemně vonícími květy můžeme později na jaře nalézt a sbírat především v lesích bukových. Celá bylinka voní po kumarinu (vůně čerstvého sena). Mařinka vonná a její účinky byly využívány již od středověku, kdy byla významnou léčivkou i kořením.

Popis

Mařinka vonná (Asperula odorata), jinak také svízel vonný (Galium odoratum), lidově „svízel voňavý, voňavka, planá mořena, koření božcové, koření hlízné, asparelka dobrovonná, marynka vonná, mařena vonná“, je vytrvalá rostlina patřící do čeledi mořenovitých. V zemi má plazivý oddenek, z něhož vyrůstá několik, na průřezu čtyřhranných lodyh, dorůstajících až do výšky půl metru. Listy, tvaru podlouhle vejčitého nebo kopinatého, jsou sestaveny do přeslenů po šesti i více. Jejich povrch je drsný.

Mařinka vonná kvete v květnu a červnu bílými, příjemně vonícími květy, uspořádanými do chocholíků. Květ má nepatrný kalich, koruna je nálevkovitá, čtyřdílná. V ní jsou umístěny čtyři tyčinky. Semeník vybíhá ve dvojklanou čnělku. Plod se rozpadne na dvě nažky s bílými háčkovitými štětinkami.

Sběr a sušení

Nať mařinky vonné se sbírá buď krátce před květem nebo na počátku kvetení, to znamená od dubna do května. Sušíme jí pokud možno co nejrychleji umělým teplem, přičemž teplota by neměla překročit 35 stupňů. Při sušení rostlina tmavne, zbarvuje se postupně modrozeleně až černozeleně a voní příjemně kořenitě.

Použití

Mařinka vonná slouží jako přísada do speciálních tabákových směsí. Koření se s ní bylinné likéry a používá se při přípravě májového vína či bowle především v Německu, Francii a Švýcarsku. Někdy se z mařinky také připravuje v domácnosti čaj, který slouží jako náhražka čaje čínského. Nápoje s mařinkou se však nesmí vypít mnoho, protože ve větším množství působí omamně a způsobuje bolesti hlavy.

Mařinka vonná a její účinky

Sušená nať mařinky vonné obsahuje kumarinový glykosid asperulosid, organické kyseliny, třísloviny, hořčinu, silice, vitamín C a amid kyseliny nikotinové. Má příjemně nahořkle aromatickou a poněkud stahující chuť. Obsažené látky mají protikřečové účinky a působí močopudně. Droga se užívá samostatně nebo v léčivých čajových směsích.

Mařinka byla dříve oblíbeným lidovým prostředkem na podporu trávení, proti nadýmání a při bolestech břicha. Užívala se při problémech s močovými kameny, při vodnatelnosti a na pročištění krve. Její zklidňující účinky se uplatňují při nespavosti, nervovém vyčerpání a podrážděnosti.

Při jejím používání se však musí dbát zvýšené opatrnosti, protože se jedná o drogu mírně jedovatou. Dlouhodobé užívání a větší dávky způsobují bolesti hlavy a působí omamně. Doporučená dávka je asi jedna lodyha čerstvé či lžička sušené nati spařená 1/4 l vody. Při podrážděnosti se doporučuje před spaním vypít sklenku nápoje aromatizovaného mařinkou.

Zevně se mařinka vonná a její účinky užívají na drobná poranění a hnisavé rány. Čerstvá nať se přikládala na nežity, aby se podpořilo jejich rychlejší zrání.

Májové víno s mařinkou vonnou
Hrst čerstvé mařinky vonné máčíme hodinu v 1 litru dobrého bílého vína, podle chuti ho můžeme i přisladit. Denně se pije sklenička navečer.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *