Likér ze zelených ořechů

Správný ořechový likér se připravuje z měkkých, ještě nezralých, zelených ořechů, které trháme přibližně od poloviny do konce června. Říká se, že nejlepší jsou na Sv. Jána (24. června). Již naši předkové užívali likér ze zelených ořechů, samozřejmě v přiměřené míře, na dobré trávení a všeobecně při problémech se zažíváním.
Recept na likér ze zelených ořechů
-
-
- 20 zelených ořechů
- 1 litr 40% režné nebo vodky
- 5 ks hřebíčku
- kousek skořice
- malý kousek vanilky
- kůru z poloviny pomeranče
- 1/2 kg cukru
-
Příprava receptu na likér ze zelených ořechů:
Zelené nezralé ořechy dobře omyjeme a namočíme celé na dva až tři dny do vody.
Po té je slijeme, rozkrájíme na čtvrtky (jestli nechcete mít na dlouhou dobu hnědé ruce jako silný kuřák, určitě krájet v rukavicích).
Připravené ořechy dáme do 3 – 5 litrové sklenice se širokým hrdlem a zalijeme alkoholem. Potom přidáme hřebíčky, skořici, vanilku, a čistou pomerančovou kůru. Láhev uzavřeme, promícháme tak, že jí párkrát otočíme dnem vzhůru a uložíme na tři týdny na slunné místo.
Po této době vše slijeme přes filtrační papír a přidáme cukerný roztok, připravený z 1/2 kg cukru svařeného se 1/4 l vody. Ořechový likér necháme ještě asi tři týdny stát a potom znovu přefiltrujeme do lahví.
Pokud přidáme místo 40% vodky nebo režné konzumní líh nebo slivovici, získáme místo ořechového likéru ostrou ořechovou pálenku – ořechovici.
Napsat komentář