Levandulový sirup
Z voňavých větviček levandule si můžeme doma připravit aromatický levandulový sirup.
Levandulový sirup – recept
Suroviny na přípravu levandulového sirupu:
- 400g levandulových větviček (snítky s květy)
- 1,5 kg cukru krystal
- 2 – 3 citróny
- 2 kousky celé skořice
- 1 l vody
Větvičky levandule omyjeme, nalámeme na kousky, dáme do kastrolu s vodou, přidáme omyté citróny, pokrájené na plátky a skořici.
Vše přivedeme k varu, krátce povaříme, potom odstavíme a necháme jeden den louhovat.
Potom scedíme, přidáme cukr a zahřejeme na 85 stupňů. Ještě horký sirup naplníme do lahví, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, abychom vysterilovali víčka. Levandulový sirup skladujeme v chladu.
Vysoký podíl cukru v sirupu zajistí jeho trvanlivost bez další úpravy. Pokud chceme dávku cukru snížit, je dobré sirup sterilovat ve sklenicích určených k zavařování asi 15 minut při 75 stupních.
Sirup z levandule je výborný s perlivou vodou a plátkem citrónu nebo pomeranče.
Související články:
Dobrý den, dá se sirup dělat i z jiných druhů levandule-např.levandule stoechas Anouk?
Ivana