Levandulový sirup

Levandulový sirup recept

Z voňavých větviček levandule si můžeme doma připravit aromatický levandulový sirup.

Levandulový sirup – recept

Suroviny na přípravu levandulového sirupu:
      • 400g levandulových větviček (snítky s květy)
      • 1,5 kg cukru krystal
      • 2 – 3 citróny
      • 2 kousky celé skořice
      • 1 l vody
Příprava domácího levandulového sirupu:
Větvičky levandule omyjeme, nalámeme na kousky, dáme do kastrolu s vodou, přidáme omyté citróny, pokrájené na plátky a skořici.

Vše přivedeme k varu, krátce povaříme, potom odstavíme a necháme jeden den louhovat.

Potom scedíme, přidáme cukr a zahřejeme na 85 stupňů. Ještě horký sirup naplníme do lahví, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, abychom vysterilovali víčka. Levandulový sirup skladujeme v chladu.

Vysoký podíl cukru v sirupu zajistí jeho trvanlivost bez další úpravy. Pokud chceme dávku cukru snížit, je dobré sirup sterilovat ve sklenicích určených k zavařování asi 15 minut při 75 stupních.

Sirup z levandule je výborný s perlivou vodou a plátkem citrónu nebo pomeranče.

Související články:

 

komentář Levandulový sirup

  1. Ivana Horáková napsal:

    Dobrý den, dá se sirup dělat i z jiných druhů levandule-např.levandule stoechas Anouk?
    Ivana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *