Rubrika: Křen selský
Křen a jeho léčivé účinky
Křen jako zelenina se používal již od starověku. Pochází z jihovýchodní Evropy. U nás se vyskytuje divoce nebo ho pěstujeme na našich zahradách. Konzumuje se hlavně kořen (syrový, strouhaný, sušený a konzervovaný), někdy i nať. Je to chuťově výrazná, ale i zdraví prospěšná zelenina. Křen a jeho léčivé účinky jsou známy již od pradávna.
Popis
Křen selský (Armoratia rusticana) je vytrvalá rostlina patřící do čeledi brukvovitých. V zemi má válcovitý kořen, na povrchu hnědožlutý, uvnitř bílý. Z něho vyrůstá do výšky půl až jednoho metru dutá, na povrchu rýhovaná, lodyha, která se nahoře bohatě větví. Z kořene také vyrůstá růžice přízemích listů, na dlouhých řapících. Listy jsou podlouhle vejčité s vroubkovanými okraji. Listy vyrůstající z lodyhy jsou čárkovité a téměř celokrajné. Bílé květy, sestaveny v dlouhých hroznech, se rozvíjí v červnu a červenci. Nadkvětý semeník uzrává v plod zvaný šešulka. Má dvě pouzdra, které obsahují v každé z nich 4 – 6 semen.
Použití
Křen používáme k nakládání zeleniny (okurky, červená řepa), čerstvě nastrouhaný křen podáváme k vařenému masu, uzeninám, minutkám, k vejcím uvařeným natvrdo, k tvrdým sýrům, do pomazánek, omáček, můžeme s ním ochutit hořčici a majonézu. Používá se také jeho nať jako přísada do solené a konzervované zeleniny. V lidové medicíně je křen oblíbeným pomocníkem při
Křenový sirup
Z křenu si můžeme v domácích podmínkách připravit křenový sirup, který je dobrým pomocníkem při nachlazení a problémech s ním spojených, protože má schopnost uvolňovat hleny a usnadňuje vykašlávání. Exituje mnoho receptů na tuto užitečnou medicínu.
Křenový sirup – recept, použití, léčivé účinky
- 250 g křenu
- 200 g kvalitního medu
- šťáva z citrónu
- voda
Příprava křenového sirupu:
Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme šálkem hodně teplé, ne vroucí, ale převařené vody.
Směs dobře promícháme a necháme stát 1,5 – 2 hodiny. Potom přecedíme přes plátýnko nebo jemný
Křenové víno
Křenové víno už podle názvu napovídá, že je to lektvar pro silnější jedince. Je to léty prověřený lék na problémy s trávením a oceníme ho i na těžký žaludek po nezdravém hodování. Jeho výroba je jednoduchá a výsledek určitě stojí za to.
Křenové víno – recept, použití, léčivé účinky
Hrst čerstvě nastrouhaného křenu zalijeme půl litrem červeného vína, dobře uzavřeme a dáme do chladu. Víno můžeme již po několika dnech užívat, Je výborným pomocníkem při poruchách trávení, žaludeční
Pěstování křenu
Křen patří mezi oblíbené doplňkové zeleniny. Pro jeho široké využití v kuchyni i v lidovém léčitelství, má pěstování křenu u nás již velmi dlouhou tradici.
Pěstování křenu
Křen je vytrvalá rostlina odolná proti mrazu i suchu. Vyžaduje hlubokou humózní půdu, ne příliš těžkou Nevhodné jdou půdy zamokřené a sléhavé. Ještě dodnes se křen někde pěstuje jako trvalá kultura a podle místa vzniku (Malín u Kutné Hory) a pěstování se tomuto způsobu říká malínský. Rostlina má bohatě rozvětvený kořenový systém. Rozmnožuje se kořenovými oddělky. I z malé části kořene vyroste nová rostlina.
První způsob pěstování (ze silných kořenových řízků)
Řízky z velkých kořenů (asi 2 – 3 cm silné a 10 cm dlouhé) sázíme do hloubky 25 – 30 cm. Řízky se pokládají vodorovně do půdy. Mezi sazenicemi necháváme vzdálenost 60 – 70 cm. V prvním roce se objeví z