Rubrika: Kopřiva dvoudomá
Kopřiva a její léčivé účinky

Kopřiva a její léčivé účinky jsou často nedoceněné, i když patří již odpradávna k našim nejvýznamnějším léčivým rostlinám. V lidovém lékařstí se používá celá rostlina od oddenku až po květ.
Popis
U nás rostoucí kopřiva žahavka (Urtica urens) a kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá rostlina, patřící do čeledi kopřivovitých. Protože se spokojí i s nejchudší půdou, můžeme jí najít na rumištích, úhorech, u cest, plotů, v houštinách a lesích.
Z jejího kořene vyrůstá někdy až půl metru vysoká lodyha. Na ní jsou polodlouhle vejčité, u řapíku srdčitě vykrojené listy, s hrubě pilovitými okraji. Celá rostlina je pokryta tuhými chlupy. Při dotyku se chlupy ulomí, ostrá
Kopřivový čaj

Kopřiva patří k našim nevýznamějším léčivým rostlinám. Připravit si doma kopřivový čaj může každý, není to vůbec složité. Jen je třeba natrhat z jara mladé kopřivové lístky (nejlépe na slunném místě) a můžeme se do toho pustit.
Kopřivový čaj – příprava, použití, léčivé účinnky
Kopřiva má mimo jiné krvetvorné a pročišťující účinky, které můžeme využít při jarní pročišťující kůře. Mladé výhonky kopřivy sbíráme na jaře a používáme pro čtyřtýdenní čajovou kůru.
Na jeden šálek čaje potřebujeme vrchovatou lžičku kopřivy, kterou přelijeme vroucí vodou, necháme chvíli odstát a přecedíme. Jeden šálek kopřivového čaje pijeme
Kopřiva na vlasy

Kopřiva, kterou sice spousta lidí považuje jen za obyčejný plevel, neprospívá jen našemu zdraví, ale i kráse. Kopřiva na vlasy se používá již odnepaměti. Kopřivový odvar, který má příznivé účiky nejen na vlasy, ale i na pokožku hlavy, můžeme připravit z listů čerstvé nebo sušené kopřivy, ale také z jejího oddenku.
Kopřiva na vlasy – recepty, použití, účinky
Odvar na vlasy z listů:
Čtyři až pět vrchovatých hrstí čerstvých listů kopřivy (2 hrsti sušené) dáme do 2 litrů studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Potom necháme ještě 15 minut louhovat.
Odvar na vlasy z oddenku kopřivy:
Oddenek kopřivy vykopeme na jaře nebo na podzim. Dvě poctivé hrsti namočíme na noc do studené vody. Druhý den zahřejeme k
Čaj na pročištění krve

Čaj na pročištění krve – recept, použití, účinky
- 50 g prvosenky jarní nebo vyšší (celé okolíky bez stonků)
- 50 g mladých výhonků černého bezu
- 15 g listů kopřivy
- 15 g kořene pampelišky lékařské
Příprava čaje:
Jednu vrchovatou čajovou lžičku této směsi spaříme 1/4 litrem vody a necháme 3 minuty vylouhovat.
Čaj můžeme také přisladit trochou medu. Přes den pijeme po doušcích dva šálky denně.
Prvosenka jarní uklidňuje a má pročišťující účinky.
Kopřiva je jedna z nejlepších bylin na pročištění krve a
Kopřivová tinktura

Kopřivová tinktura je domácí léčivý prostředek, který má, tak jako odvar, blahodárné účinky na vlasy.
Kopřivová tinktura – recept, použití, účinky
Tinktura z kopřiv se připravuje z oddenku, který na jaře nebo na podzim vykopeme a pořádně ve vodě kartáčem očistíme. Čistý kořen nadrobno pokrájíme a naplníme až po hrdlo do sklenice. Zalijeme 30 – 40% alkoholem (vodkou, žitnou) a necháme 2 týdny stát na teplém místě, občas
Kopřivový sirup

Kopřiva je oblíbenou bylinou používanu v lidovém lékařství. Kopřivový sirup má nejen blahodárné účinky na náš organismus, ale i dobře chutná. Je to na přípravu velmi jednoduchý recept.
Kopřivový sirup – recept, použití, léčivé účinky
- 60 kopřiv (vrcholky z mladých kopřiv asi 20 cm dlouhé)
- 2 kg cukru krystal nebo cukru třtinového
- 2 citróny
- 3 lžičky kyseliny citrónové
- 2 l vody
Příprava kopřivového sirupu:
Kopřivy proprané ve studené vodě pokrájíme, zalijeme vodou, přidáme citróny pokrájené na kolečka a kyselinu citrónovou.
Necháme přejít varem a jeden den louhujeme. Potom přecedíme přes plátýnko, vymačkáme a přidáme cukr.
Znovu necháme přejít varem a slijeme do lahví. Uchováváme v temnu a
Kopřivová nádivka

Voňavá kopřivová nádivka patří již odpradávna na velikonoční stůl. Tento recept z mladých listů kopřiv nám může příjemně zpestřit jídelníček, nejen na velikonoce.
Kopřivová nádivka – recept
- 1 vrchovatá hrst mladých kopřiv
- 300 g vařeného uzeného masa
- 5 rohlíků
- 4 vejce
- trochu mléka
- muškátový květ
- pažitka, petrželka
- pepř
- sůl
- tuk na vymazání pekáčku
Příprava kopřivové nádivky:
Kopřivy omyjeme, spaříme vroucí vodou a pokrájíme.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a provlhčíme mlékem.
Přidáme nadrobno nakrájené vařené uzené maso, slité kopřivy a žloutky.
Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, nasekanou pažitku nebo petrželku, prolisovaný česnek a dobře promícháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho nakonec vmícháme.