Rubrika: Jmelí bílé
Jmelí bílé a jeho léčivé účinky

Jmelí bílé a jeho léčivé účinky využívali již staří druidové (keltští kněží), kteří mu připisovali téměř magickou moc. Tato prastará léčivá rostlina, parazitující na různých druzích stromů, by si zasluhovala širší popularizaci a využití.
Popis
Jmel bílé (Viscum album), lidově také nazývané „jemela, amala, mejlí, omejlí“, je cizopasný, vytrvalý keřík, patřící do čeledi jmelovitých. Napadá stromy jehličnaté i listnaté. Nejčastěji ho můžeme nalézt na borovicích, ale i na jedlích. Z listnatých stromů napadá nejvíce topoly, lípy a břízy. Z ovocných stromů jsou to nejčastěji jabloně a hrušně. Známe také jmelí dubové, které jak již z názvu vyplývá, cizopasí na dubech.
Jmelí zapouští své kořínky kůrou hostitelských stromů až na dřevo, kde se rozvětví a „krade“ stromu mízu, až ho leckdy umoří. Keřík sám dosahuje výšky až půl metru, skládá se z
Pěstování jmelí

Jmelí je především symbol vánoc, ale je známo i svými léčivými účinky. Roste většinou na borovicích, jedlích a na listnatých stromech jako jsou topoly, břízy, lípy a podobně. Pěstování jmelí na zahradě není zas tak velký problém, jak by se zdálo. Lze jej vypěstovat na ovocném stromě, aniž by ho tento cizopasný, vytrvalý keřík zahubil.
Pěstování jmelí
V přírodě jmelí rozmnožují ptáci, po konzumaci bobulí, svým trusem. My si ho můžeme vypěstovat z vyzrálých bobulí na ovocném stromě, nejlépe na nějaké staré jabloni. Nejprve potřebujeme získat vyzrálé bobule se semeny (od listopadu do dubna). Semena, která takto vysazujeme na listnatý
Čaj a odvar ze jmelí

Jmelí není jen dekorativní a ozdobnou rostlinou na vánoce, ale skrývá v sobě i řadu léčivých účinků. Větvičky této cizopasné rostliny se sbírají většinou od začátku října do poloviny prosince, posekají se a usuší. Mezi nejvýraznější přednosti jmelí patří jeho příznivé působení na srdce a krevní oběh. K těmto účelům si můžeme připravit čaj a odvar ze jmelí.
Čaj ze jmelí – recept, použití, účinky
Čaj ze jmelí připravujeme ve studeném stavu. Jedna vrchovatá čajová lžička se dá na noc do 1/4 l studené vody, ráno se ohřeje a scedí. Potřebujeme-li na den větší množství, můžeme čaj nalít do termosky, aby vydržel teplý nebo ho vždy před použitím ohřát ve vodní lázni. Čajové kůry se