Rubrika: Jitrocel kopinatý
Jitrocel kopinatý a jeho léčivé účinky

Jitrocel kopinatý a jeho léčivé účinky jsou známy a vysoko ceněny již odpradávna. Můžeme se s ním setkat skoro všude na loukách, u lesů, na stráních, v příkopech a na ladem ležící půdě všude na světě. U nás roste více druhů – jitrocel větší, jitrocel prostřední a nejznámější z nich je samozřejmě jitrocel kopinatý.
Popis
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) lidově také nazývaný „ranocél, skorocél, psí jazýček, psí jazyk, babka, beraní jazyk, babí ucho, muší ocas“, je vytrvalá rostlina patřící do čeledi jitrocelovitých. V zemi má hnědý silný kořen, z něhož vyrůstá přízemní růžice dlouze kopinatých listů s hladkými nebo řídce zubatými okraji. Na lesklém povrchu mají listy několik podélných žeber. Z kořene vyrůstá také několik rýhovaných stvolů do výšky až 30 centimetrů.
Na konci stvolů jsou hnědé vejčité klásky. Základem těchto klásků jsou suchomázdřité listeny, v jejichž úžlabí leží malá kvítka. Nadkvětý semeník uzrává v tobolku, která po puknutí uvolňuje dvě podlouhlá semena.
Sběr a sušení
Jitrocel najdeme téměř všude, protože se sám vydatně rozmnožuje. Hlavně na neošetřovaných loukách můžeme vidět, že silně bují na úkor hodnotné pícní traviny. Sběr listů jitrocele provádíme od května do srpna, nejlépe když je rostlina v květu. Sušíme v tenkých vrstvách ve stínu. Při správném sušení se uchová zelená barva listů.
Použití jitrocelu
Mladé lístečky jitrocele můžeme přidat do bylinkové polévky, bešamelové omáčky, palačinek a podobně. Jitrocel obsahuje složky, které mají příznivý vliv na
Jitrocelový sirup

Jitrocel je léčivá bylinka, která se může pyšnit celou řadou příznivých účinků na náš organismus. Jitrocelový sirup je oblíbený léčivý prostředek, který si z ní můžeme připravit i sami doma. Užívá se hlavně při všech onemocněních dýchacích orgánů, při zahlenění, kašli a podobně. Jitrocelový sirup také čistí krev od nečistot a chorobných látek.
Jitrocelový sirup – recept, použití, léčivé účinky
- čtyři vrchovaté hrsti listů jitrocelu
- 300 g cukru
- 250 g včelího medu
Jitrocelové listy nejdříve semeleme na masovém mlýnku.
Do této kaše přidáme trochu vody, cukr a včelí med.
Za stálého míchání vaříme na