Jablečník obecný a jeho účinky

Jablečník obecný a jeho účinky na naše zdraví

Jablečník obecný je statná bylina trochu podobná hluchavce. Nejčastěji ho můžeme nalézt podél cest, u plotů, zdí, na rumištích, štěrkovištích, kamenitých stráních obrácených ke slunci, suchých loukách a podobně. Je to vynikající nektarodárná rostlina, která se řadí mezi nejstarší léčivé byliny. Jablečník obecný a jeho účinky používali významní středověcí lékaři proti tuberkulóze a jako univerzální lék na mnoho jiných chorob. Znali jej ale již staří Egypťané. Jejich duchovní si velmi považovali účinků jablečníku a nazývali jej „býčí krev“ nebo „oko hvězdy“

Popis

Jablečník obecný (Marrubium vulgare), lidově nazývaný „samaritánka, buřina bílá, klas vonný, šedivka zelená“, je vytrvalá rostlina patřící do čeledi hluchavkovitých. Z jeho oddenku vyrůstá asi půlmetrová, ve spodní části větvená lodyha, na průřezu nepravidelně čtyřhranná, na povrchu plstnatá. Na lodyze a větévkách jsou vstřícně postavené, vejčité, nepravidelně vroubkované listy. Na povrchu jsou listy svraštělé, slabě plstnaté a po rozetření voní jako jablko.

Jablečník kvete od června do srpna býlími kvítky, které leží ve svazcích v úžlabí listových řapíků. Kalich vybíhá v deset ostnitých zubů, které se hvězdicovitě rozbíhají a na konci jsou zahnuty jako háčky. Koruna má dva narůžovělé pysky. Tyčinky jsou čtyři. Podkvětý semeník vybíhá ve dvojitou bliznu a uzrává ve čtyři protáhlé tvrdky.

Sběr a sušení

Nať jablečníku obecného se sbírá v době květu od června do srpna, nejlépe ale na počátku kvetení. Odřezá se asi 20 cm od vrcholu rostliny, nať se rozprostře do slabé vrstvy nebo sváže do snopků a pověsí. Suší se na stinném a vzdušném místě, případně umělým teplem do teploty 35 stupňů.

Jablečník obecný a jeho účinky

Nať jablečníku obsahuje asi 7 % tříslovin, silice, hořčiny (marrubin), flavonoidy, saponiny, pryskyřice, cholin, lipidy, kyselinu ursolovou a další. Má balsamickou vůni a silně nahořklou chuť. Jeho latinské pojmenování pochází z hebrejského mab-nob, což znamená hořká šťáva.

Jednoduše řečeno hořká chuť jablečníku ho předurčuje k léčení chorob trávícího traktu. Osvědčil se při jaterních a žlučníkových chorobách (hořčiny podporují vylučování žluče), uvolňuje žlučové kameny, pomáhá při žloutence, posiluje činnost jater, zlepšuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení, uvolňuje nervovou soustavu. Studený nálev z jablečníku se užívá pro posílení trávení, při pálení žáhy a proti střevním parazitům.

Jablečník obecný a jeho účinky se dobře uplatňují i na onemocnění dýchacích cest, při vleklém kataru průdušek a na podporu odkašlávání. Další jeho význam spočívá v příznivém vlivu na srdce. Zklidňuje srdeční arytmii – vyrovnává nepravidelnou a zrychlenou činnost srdce. K těmto účelům se často kombinuje s hlohem. Jablečník také čistí krev, je dobrý na chudokrevnost a lze použít i při bolestivé menstruaci. Pro léčebné účely se užívá čaj ze sušené nati nebo šťáva vytlačená z nati čerstvé.

Zevně se jablečník, pro jeho protizánětlivé účinky, používá na různá kožní onemocnění, hnisající a špatně se hojící rány a na zvtrdlou kůži.

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *