Hlíva ústřičná a její léčivé účinky

Hlíva ústřičná a její léčivé účinky na naše zdraví

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je dřevokazná houba s výraznou nasládlou chutí a intenzivním houbovým aroma. Její našedlý klobouk, někdy také nafialovělý nebo nahnědlý, připomíná svojí barvou i tvarem ústřice, odsud také získala svůj druhový název. V lese jí objevíme jen sporadicky, ale dnes již se dá koupit téměř všude nebo si jí můžeme i sami vypěstovat. K dostání jsou různé pěstební sady nebo se její sadba očkuje na dřevo či slámu. Je poněkud tužší než ostatní houby, proto vyžaduje delší tepelné opracování. Své nezaměnitelné místo si získala nejen v kuchyni, ale i hlíva ústřičná a její léčivé účinky jsou všeobecně známy především výrazným vlivem na správnou funkci našeho imunitního systému.

Hlíva ústřičná a její léčivé účinky na naše zdraví

Hlíva ústřičná a její léčivé účinky jsou již odpradávna s oblibou využívány v čínské a japonské medicíně, odkud se její věhlas rozšířil až k nám. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje bílkoviny, tuky, houbovou vlákninu, vitamíny B,C, riboflavin, thiamin, niacin, kyselinu folovou, z minerálů jsou to především železo, zinek, draslík, sodík, fosfor, selen, jód a bór. Snad nejdůležitější látka, která dělá z hlívy houbu takřka zázračnou, je polysachard beta-glukan, který zvyšuje odolnost našeho imunitního systému a chitosan, jenž upravuje hladinu cholesterolu a urychluje metabolismus.

Hlíva ústřičná zlepšuje obranyschopnost organismu proti virům a bakteriím a působí jako přírodní antibiotikum. Upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, krevní tlak a posiluje cévy. Je vhodná při ateroskleróze a při srdečních onemocněních. Obsahuje vlákninu, která podporuje vylučování toxických látek z těla, má dobré účinky na naše trávení a vylučování. Zlepšuje metabolismus a dokáže tak regenerovat vnitřní orgány jako jsou játra, ledviny a slinivka.

Hlíva aktivně bojuje proti stresu a únavě i při syndromu chronické únavy. Je vhodnou prevencí proti rakovinotvorným onemocněním, při chemoterapii chrání zdravé buňky a omezuje její vedlejší účinky. Používá se také při různých kloubních a kožních onemocněních, ekzémech, při léčbě křečoých žil a bércových vředů.

Tato zdraví prospěšná houba se většinou užívá ve formě prášku ze sušených plodnic, někdy také jako tinktura nebo mast. Velmi často se hlíva kombinuje z rakytníkovým olejem, který je také velmi bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Čerstvé plodnice se v kuchyni používají při přípravě polévek, omáček, pod maso, do karbanátků, s vejcem, zapékají se a podobně.

Související články:

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *