Fenykl a jeho léčivé účinky

Fenykl obecný je nejen známým aromatickým kořením, ale i léčivou bylinkou. U nás se nejvíce pěstuje na jižní Moravě, jen vyjímečně zplaňuje. Jinak divoce roste ve Středomoří a v jihovýchodní Asii. Pěstuje se ve Francii, Španělsku, na Balkáně a také v Asii. Fenykl a jeho léčivé účinky mají dlouhou historii. Byl již odpradávna považován za všelék a jakési afrodisiakum.
Popis
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare), lidově nazývaný „italský kopr“, je víceletá rostlina (často pěstovaná jako dvouletá), patřící do čeledi miříkovitých, podobající se kopru. V zemi má fenykl silný vřetenovitý, bělavě zbarvený kořen. Z něho vyrůstá lysá, oblá, na povrchu jemně rýhovaná a modře ojíněná lodyha do výšky až 1,5 m. Na dlouhých řapících jsou umístěny listy s mázdřitými pochvami, rozšířenými na obě strany. Listová čepel je čtyřikrát zpeřeně dělena a má čárkovité úkrojky.
V červenci a srpnu se objevují žluté květy, uspořádané do složených okolíků, z nichž každý má 15 – 20 paprsků s okolíčky. Semeník dozrává v šedožlutou dvounažku asi 8 mm dlouhou s pěti žebry. Význačně voní a chutná nasládle. Svou vůní připomíná anýz. Někdy je možno se setkat s fenyklem levantským (velkoplodá forma fenyklu) nebo fenyklem sladkým, boloňským, používaným především v italské a francouzské kuchyni.
Použití fenyklu
Čerstvé mladé listy se používají do směsi aromatických bylin hlavně v Itálii, Francii, Španělsku i jiných zemích. Přidávají se do rybích polévek, různých omáček, k dušenému masu, do tvarohových a sýrových jídel, salátů, bylinkového másla a podobně. Sušený fenykl se používá ke konzervaci zeleniny, do polévek, omáček, k masům, do sladkého pečiva a chleba, při výrobě likérů, ale také v kosmetice a ve farmaceutickém průmyslu.
Fenykl a jeho léčivé účinky
Fenykl a jeho léčivé účinky byly známy již od starověku. V lidové medicíně se využívá hlavně jeho plodů (semen v nich obsažených). Semena se podobají kmínu, jen jsou o trochu větší a usušená mají světle hnědou barvu. Obsahují mimo jiné silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitamíny.
Vnitřní účinky
Fenykl při problémech s trávením
Ve formě nálevu nebo odvaru se ho používá hlavně při problémech se zažíváním, uvolňje hladké svalstvo trávicího traktu, zabraňuje tvorbě plynů a usnadňuje jejich odchod. Těchto účinků se využívá hlavně u malých dětí při plynatosti. Při problémech s nadýmáním je však fenykl, respektive fenyklový čaj, dobrým pomocníkem pro každého. Na trávicí trakt působí fenykl také mírně dezinfekčně, takže ho můžeme použít i při mírných katarech žaludku a střev.
Fenykl při nachlazení
Fenykl a jeho léčivé účinky můžeme využít rovněž při nachlazení. Příznivě působí na dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Při těchto problémech bývá součástí různých čajových směsí například s bezem černým, lipovým květem, diviznou a podobně. Silný odvar lze užívat jako ke kloktání při bolestech v krku.
Další využití
Účinné látky obsažené v semenech fenyklu působí také mírně močopudně, čímž pomáhají s očistou organismu. Proto mají také příznivý vliv na ledviny a játra. Čaj z fenyklu se někdy používá také ke zvýšení produkce mateřského mléka a při menstruačních problémech.
Zevní účinky
Fenykl a jeho léčivé účinky zevně mohou ocenit především kojící matky. Při zánětu prsních žláz se v lidové medicíně doporučuje přikládat obklady z odvaru z 10 g fenyklu v 0,25 l vody.
Nálev z fenyklu může být použit na obklady a výplachy při lehčích zánětech očí.
Napsat komentář