Rubrika: Dobromysl obecná

Dobromysl a její léčivé účinky

Dobromysl a její léčivé účinky na náš organismus

Dobromysl, jinak také oregáno, italské „origano“, španělské a mexické „orégano“ má v těchto zemích, ve Francii, ale i u nás výrazné zastoupení mezi kořením. Dříve se říkalo, že dobromysl v pokrmech měla přinést veselou náladu – „dobrou mysl“. U nás se poslední dobou rozšířilo její pěstování především na zahrádkách, ale stále roste i volně. Najdeme ji občas na slunných stráních, pasekách i v křovinách. Také dobromysl a její léčivé účinky jsou známy již odnepaměti.

Popis

Dobromysl obecná (Origanum vulgare), lidově nazývaná „dobráček, zimní marjánka“, je vytrvalá rostlina, patřící do čeledi hluchavkovitých. V zemi má silně rozvětvený oddenek s četnými, tenkými a dlouhými kořínky. Z něho vyrůstá několik čtyřhranných lodyh do výšky až půl metru. Jsou porostlé bělavými chloupky. Na lodyze jsou umístěny vstřícně malé vejčité lístky. Spodní jsou téměř okrouhlé, horní zašpičatělé.

V červenci a v srpnu se rozvíjejí světle fialové nebo bílé kvítky s příjemnou vůní. Tvoří chocholík, skládající se ze zakulacených, hustých klasů. Celá rostlina příjemně kořenitě voní. Nať se sbírá v červenci a suší se.

Použití

V kuchyni se dobromysl spoužívá ponejvíce sušená, ale samozřejmě i čerstvá má své zastoupení. Můžeme jí dávat všude tam, kde patří majoránka, se kterou je příbuzná a má podobnou vůni. Velmi chutná je na skopovém a telecím mase. V kombinaci s tučnějším jídlem pomáhá trávení a zvýrazňuje

Pěstování dobromysli

Pěstování dobromysli obecné

Dobromysl obecná neboli oregáno je všeobecně známá a používaná bylinka nejen jako koření v kuchyni, ale i jako léčivá bylina v lidové medicíně. Někdy jí můžeme nalézt i volně v přírodě na výslunných pasekách, ve světlých lesích a houštinách, hlavně při jejich okrajích. Pěstování dobromysli zvládneme s úspěchem i sami.

Pěstování dobromysli

Dobromysl obecnou, někomu známější pod jménem oregáno, pěstujeme jako odolnou trvalku. Vyžaduje suchou, vápenitou, dobře propustnou půdu a dostatek slunečního svitu. Nesnáší půdu příliš přemokřelou. Pěstovat ji můžeme ze semen nebo jednoduše potom dělením starších vzrostlých trsů. Pěstování dobromysli si můžeme