Rubrika: Cukrovka
Bylinky na cukrovku
Cukrovka, neboli diabetes, je jednou z nejrozšířenějších civilizačních nemocí, projevující se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Je zapříčiněná nedostatečným působením hormónu inzulínu, který reguluje množství cukru v krvi. Žádná bylina neumí cukrovku vyléčit, ale existují bylinky na cukrovku a lidové podpůrné prostředky ke stabilizaci cukru v krvi.
Cukrovka 1. typu se objevuje většinou již v dětství nebo mládí. Nejde jí zamezit a velkou roli zde hraje dědičnost. Dochází při ní ke zničení buněk vytvářejících inzulín. U tohoto typu cukrovky je nezbytná léčba inzulínem a poměrně přísná dieta.
Cukrovka 2. typu se vyskytuje většinou až po 40. roce. Je vyvolána poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky. Její příčinou je nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, přejídání se s následným vznikem obezity. Léčba spočívá většinou v dodržování diety, to zjednodušeně znamená omezení tuků, cukrů a zvýšení příjmu vlákniny. Důležité také je pravidelná fyzická aktivita. Při léčbě diabetu a onemocnění slinivky břišní je důležité dodržování lékařem předepsané diety. Léčba cukrovky je zdlouhavá a neméně spočívá v úpravě životního stylu.
Bylinky na cukrovku
Kromě léčivých bylin, působí na snížení cukru v krvi i některé druhy zeleniny. Za starý domácí prostředek se považuje šťáva z kysaného zelí a každodenní konzumování mrkve. V léčbě pomáhá i česnek, cibule, celer, pórek a čerstvá okurková šťáva.
Borůvka
Borůvkové listy sbírané před dozráním plodů obsahují myrtillin, který je nazýván „rostlinný inzulín“ a zlepšuje využití cukru. Z nich si můžeme připravit borůvkový
Čaj a odvar ze jmelí
Jmelí není jen dekorativní a ozdobnou rostlinou na vánoce, ale skrývá v sobě i řadu léčivých účinků. Větvičky této cizopasné rostliny se sbírají většinou od začátku října do poloviny prosince, posekají se a usuší. Mezi nejvýraznější přednosti jmelí patří jeho příznivé působení na srdce a krevní oběh. K těmto účelům si můžeme připravit čaj a odvar ze jmelí.
Čaj ze jmelí – recept, použití, účinky
Čaj ze jmelí připravujeme ve studeném stavu. Jedna vrchovatá čajová lžička se dá na noc do 1/4 l studené vody, ráno se ohřeje a scedí. Potřebujeme-li na den větší množství, můžeme čaj nalít do termosky, aby vydržel teplý nebo ho vždy před použitím ohřát ve vodní lázni. Čajové kůry se
Puškvorcový čaj
Puškvorcový čaj se připravuje z oddenku puškvorce, který je silně aromatický a chutná hořce a kořenitě. Čaj z puškvorce odstraňuje nechutenství, je všeobecně uznávaným pomocníkem při problémech s trávením, pomáhá při onemocnění ledvin, slinivky a je dobrý na pročištění celého těla.
Puškvorcový čaj – recept, použití, léčivé účinky
Čaj připravujeme ze sušeného oddenku puškvorce jen za studena. Jednu zarovnanou lžičku zalijeme 1/4 litrem vlažné vody a necháme přes noc stát. Ráno trochu zahřejeme a potom slijeme. Před užíváním se čaj ohřeje ve