Chmel a jeho léčivé účinky

Chmel a jeho léčivé účinky na náš organismus

Chmel otáčivý je rostlina známá hlavně jako surovina pro výrobu piva. Mladé chmelové výhonky „pazoušky“ se však používali v Římě již za dob Plinia k výrobě salátu ochuceného solí, pepřem, olejem a octem. Už není tak známo, že chmel a jeho léčivé účinky jsou mnohostranné.

Popis

Chmel otáčivý (Humulus lupulus), jinak také chmel obecný je vytrvalá rostlina, patřící do čeledi konopovitých. V zemi má oddenek z něhož vyrůstá tenká, drsná lodyha, dosahující délky až 7 metrů. Lodyha se obtáčí kolem tyčí nebo stromů, a to vždy vpravo. Nese pětilaločné vstřícné listy, široce kopinaté, u řapíku srdčitě vykrojené. Listy jsou na povrchu drsné, na okrajích hrubě pilovité.

Chmel kvete v červenci a srpnu. Květy jsou dvoudomé. Prašníkové květy jsou v úžlabí listů sestaveny v laty. Každý drobný kvítek má pětilisté zelené okvětí a pět tyčinek. Na jiných rostlinách jsou květy pestíkové, jež tvoří podlouhlé šištičky. Za každou šupinou šištičky jsou dva semeníky dozrávající v malé nažky. Šupiny a nažky jsou pokryty žlutými žlázkami (chmýřím), které produkují hořkou pryskyřičnou látku příjemné vůně.

Použití

U nás se chmel pěstuje asi od 11 století. Nejvíce je ho v chmelařských oblastech jako Lounsko, Žatecko, Rakovnicko, ale i jinde. Pěstují se pouze samičí rostliny, které vytvářejí šištice, jež nesmí být opylovány. Tyto šištice se používaly dříve jako zklidňující léčivo, dávaly se do polévek a nápojů.

Chmel obsahuje látky, které podporují alkoholové kvašení piva, ale brzdí nežádoucí rozvoj mikrobů. Dodávají pivu také jeho typickou nahořklou chuť, pěnivost a průzračnost.

Chmel se používá jako konzervační přípravek, lék i koření. V kuchyni ho můžeme dát do salátu, polévek, omelet a podobně. Vzrostlejší se vaří jako chřest. Takto upravený (chmelový chřest) povzbuzuje chuť k jídlu uklidňuje nervy a působí mírně močopudně.

Chmel a jeho léčivé účinky

Hlávky chmelových plodů se sbírají v srpnu na počátku dozrávání, v době kdy šišky dostávají zelenožlutý odstín. Během sušení se plstnaté chmýří na povrchu šišek částečně oddrolí a tak vznikne léčivá surovina, která má podobu zelenavěžlutého, později oranžového prášku, zvaného lupulin. V chmelu jsou dále obsaženy hořčiny, flavonoidy, třísloviny, silice a jiné látky.

Vnitřní účinky

V lidové medicíně se využívá chmelových šištic, další části rostliny jsou jako lék bezcenné. Chmel má především močopudné a očišťující účinky, povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a říhání, uklidňuje nervový systém, uspává, působí proti cizopasníkům a protikurdějově.

Nálev z chmelových šišek
25 g chmelových šištic zalijeme 0,5 l vroucí vody, necháme 5 minut stát a potom scedíme. Pije se natřikrát během dne. Používá se jako prostředek zlepšující trávení, prostředek spasmolytický, posilující a mírně uklidňující.

Při neurózách, nespavosti, pocitech neklidu a nervovém rozrušení se chmel kombinuje ve směsích napříkad s prvosenkou, třezalkou, kozlíkem, mátou, meduňkou nebo levandulí. Můžeme ho nalézti i ve směsích bylin na jaterní choroby.

Zevní účinky

Zevně chmel a jeho léčivé účinky dobře působí na revmatické bolesti, dnu, záněty nervových vláken, záněty kůže, špatně se hojící rány a proti padání vlasů. Používá se také na posilující koupele nebo obklady při pohmožděninách.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *