Čaj z podbělu
Podběl lékařský je pro svoje protizánětlivé účinky a schopnost uvolňovat hleny oblíbenou a používanou bylinkou zejména při chorobách horních cest dýchacích. Na čaj z podbělu můžeme použít jak květy, tak i jeho listy. Podběl je také součástí různých čajových směsí nejen při nachlazení, ale pro jeho mírně diuretické (močopudné) účinky i při různých dietách.
Čaj z podbělu – použití, léčivé účinky
Čaj z květů podbělu používáme při zahlenění, zánětu průdušek, kataru hrtanu, astmatu a zápalu pohrudnice. Při zdlouhavém kašli, chrapotu a zahlenění by se měl pít vícekrát během dne, oslazený medem. Můžeme jej připravit i ze směsi květů a listů, protože listy obsahují více účinných látek než květy.
Čaj z podbělu připravíme tak, že jednu vrchovatě naplněnou čajovou lžičku květů spaříme 1/4 litrem vody a necháme krátce vylouhovat. Stejným způsobem uděláme čaj ze směsi květů a listů smíchaných rovným dílem.
Čaj s podbělem při nachlazení a rýmě
Při nachlazení spojeném s rýmou a zvýšenou teplotou je oblíbený čaj z této směsi bylinek:
20 g listů podběle, 20 g listů jitrocele, 20 g kořene anděliky, 20 g semene anýzu, 20 g nati mařinky, 40 g květů divizny
V šálku spaříme vroucí vodou lžičku této směsi a necháme 10 minut stát. Při nachlazení pijeme teplý čaj čtyřikrát denně.
Napsat komentář