Čaj z hlohu

Čaj z hlohu - příprava, použití

Hloh obecný patří již odpradávna v lidovém léčitelství mezi nejvýznamější bylinky na srdce. Ve formě čaje se užívá buď samostatně nebo jako součást léčivých bylinných směsí. Čaj z hlohu má nahořklou chuť, kterou můžeme trochu potlačit přislazením medem. V kombinaci s mátou, meduňkou, řebříčkem a podobně si můžeme hořkou chuť čajového nálevu také trochu vylepšit.

Čaj z hlohu – příprava, použití, léčivé účinky

Jedna lžička sušených květů hlohu se zalije 200 ml vroucí vody a přikryté se nechá 5 minut louhovat. Potom se přecedí a užívá jeden šálek před jídlem nebo před spaním. Obvyklá dávka jsou 3 šálky denně. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Podobným způsobem můžeme připravit a užívat i čaj z plodů hlohu.

Čaj z hlohu má dobrý vliv na srdeční činnost, při srdeční arytmii, zlepšuje průchodnost cév a tepen, reguluje krevní tlak (snižuje hlavně vysoký), příznivě působí při angíně pectoris a jako prevence proti infarktu. Je také vhodný při nespavosti, zvýšeném stresu a nervovém vypětí. Dále pomáhá zmírnit potíže spojené s menstruací a obdobím klimakteria.

Při jeho užívání musíme být trpěliví, protože jeho účinky se projeví až po několikat týdnech, během nichž je zapotřebí nepřerušovat léčbu a dbát na její pravidelnost. Užívání hlohu s jinými syntetickými léky na srdce se však nedoporučuje. Z toho vyplývá, že hloh je dobré začít užívat preventivně při prvních příznacích, kdy ještě není zapotřebí silnějších léků. Vždy je ale lepší poradit se s lékařem, zda je tato léčba vhodná a dostatečná.

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *