Čaj a odvar z truskavce ptačího

Čaj a odvar z truskavce ptačího - příprava

Truskavec ptačí je bylina užívaná již odpradávna jako lidový lék. Používá se jeho usušená nať bez zdřevnatělých částí, která se sbírá v době květu (od června do září). Čaj a odvar z truskavce ptačího se připravuje samostatně, ale často je užíván ve směsích s jinými bylinkami.

Čaj a odvar z truskavce ptačího

Čaj (nálev) z truskavce ptačího
Jednu lžičku sušené natě přelijeme 1/4 l vroucí vody, zakryté louhujeme 15 minut a scedíme. Pijeme 2 – 3x denně.

Jelikož podporuje vylučování odpadních látek z těla, hodí se při detoxikaci jater a jako močopudný prostředek při onemocnění močového měchýře a ledvin. Podává se při onemocnění kloubů, dně a revmatizmu. Napomáhá vykašlávání, proto se užívá při onemocnění horních cest dýchacích. Je také oblíbeným léčivým prostředkem při ženských potížích jako je silná menstruace a výtok.

Odvar z truskavce ptačího
Na rozdíl od nálevu sušenou nať vaříme 2 minuty ve 1/4 l vody a scedíme.

Odvar má silnější účinek, hlavně na vylučování moči. Vnitřně je užíván na rozpouštění močových kaménků. Pijí se dva šálky denně. Zevně se používá na omývání těžce se hojících, hnisavých a mokvajících ran a bércových vředů.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *