Rubrika: Bylinkové sirupy

Šípkový sirup bez vaření

Šípkový sirup bez vaření recept

Na podzim, když se keře růže šípkové začervenají jejími plody, si z nich můžeme připravit recept na domácí šípkový sirup bez vaření. Sirup ze šípků je nejen dobrý, ale určitě se nám bude v zimě, v období různých viróz a nachlazení hodit jako prevence a pro posílení naší imunity. Šípky jsou totiž bohatým zdrojem vitamínu C a dalších cenných látek.

Šípkový sirup bez vaření – recept, použití, léčivé účinky

Suroviny na šípkový sirup:
    • 1 kg čerstvých šípků
    • 1,5 kg cukru
    • 1 citrón
    • 1 pomeranč
    • 5 lžic medu
    • 1,5 l vody
    Příprava receptu na šípkový sirup bez vaření:
    Šípky dobře omyjeme, rozmixujeme (před mixováním můžeme přidat trochu vody, jde to potom lépe, protože plody šípku jsou hodně tvrdé), zalijeme vodou a necháme 24 hodin v chladu rozležet.

    Potom směs trochu ohřejeme a přecedíme přes plátýnko. Vymačkáme

    Sirup z popence

    Sirup z popence recept

    Popenec břečťanovitý je trochu neprávem opomíjená bylinka, kterou mnozí zahrádkáři považují jen za nepříjemný plevel. Už málokdo ví, že si z jeho nati, kterou sbíráme v době květu od dubna do července, můžeme připravit domácí léčivý popencový sirup. Sirup z popence je dobrým pomocníkem především při chorobách horních cest dýchacích.

    Sirup z popence – recept, použití, léčivé účinky

    Suroviny na popencový sirup:
      • dvě vrchovaté hrsti vrcholků kvetoucí nati popence
      • 1/2 kg třtinového cukru (může být i obyčejný)
      • 1/2 citrónu
      • 1/2 l vody
      Příprava receptu na sirup z popence:
      Nať popence opereme a pokud je třeba, pokrájíme na kratší kousky asi 2 cm dlouhé.

      Vše přelijeme převařenou vodou, přidáme na kolečka nakrájený, dobře omytý bio citrón a necháme na temném a chladném místě 24 – 48 hodin louhovat. Občas promícháme.

      Cibulový sirup na kašel

      Domácí cibulový sirup na kašel

      Cibule obsahuje velké množství vitamínů a jiných látek prospěšných našemu organismu. Je nepostradatelná v naší kuchyni, ale díky svým účinkům má zastoupení i v domácím lékařství. Můžeme si z ní připravit domácí cibulový sirup na kašel. Je to již léty prověřený, jednoduchý na přípravu a laciný lék, který používaly již naše babičky.

      Domácí cibulový sirup na kašel – recept, použití, léčivé účinky

      Na přípravu cibulového sirupu je třeba pouze šroubovací sklenice, cibule a cukr, případně med. Cibuli používáme nejčastěji klasickou bílou, ale pro toho kdo má s cibulovým aroma nějaký problém a pro děti, je vhodná

      Sirup z vlčího máku

      Domácí sirup z vlčího máku

      Korunní lístky vlčího máku se již odpradávna v lidovém lékařství používaly k léčbě horních cest dýchacích. Jedním z léčivých prostředků, který si můžeme připravit sami je sirup z vlčího máku.

      Sirup z vlčího máku – recept, použití, léčivé účinky

      Suroviny:
        • 100 g čerstvých nebo 20 g sušených květních lístků vlčího máku
        • 250 g cukru
        • 1 lžička kyseliny citrónové
        • 1/2 l vody
        Příprava sirupu:
        Čerstvé nebo sušené květy přelijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 24 hodin macerovat. Po této době přecedíme přes plátýnko, vymačkáme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a pomalu zahřejeme asi na 80 stupňů, než se cukr rozpustí. Nakonec sirup přelijeme do láhve, uzavřeme a uchováme na tmavém a

        Diviznový sirup

        Diviznový sirup - recept

        Divizna je již odpradávna vysoce ceněnou bylinkou, používanou v domácím lékařství především na zdravé plíce a průdušky, proto určitě stojí za zkoušku připravit si z jejich květů domácí diviznový sirup.

        Diviznový sirup – recept, použití, léčivé účinky

        Na přípravu sirupu potřebujeme jen květy divizny, cukr a větší uzavíratelnou sklenici. Jeho příprava nám však zabere delší dobu, protože každý jednotlivý kvítek divizny kvete jen jeden den, takže musíme být trpěliví a postupně

        Křenový sirup

        Křenový sirup recept

        Z křenu si můžeme v domácích podmínkách připravit křenový sirup, který je dobrým pomocníkem při nachlazení a problémech s ním spojených, protože má schopnost uvolňovat hleny a usnadňuje vykašlávání. Exituje mnoho receptů na tuto užitečnou medicínu.

        Křenový sirup – recept, použití, léčivé účinky

        Suroviny na křenový sirup:
            • 250 g křenu
            • 200 g kvalitního medu
            • šťáva z citrónu
            • voda

            Příprava křenového sirupu:
            Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme šálkem hodně teplé, ne vroucí, ale převařené vody.

            Směs dobře promícháme a necháme stát 1,5 – 2 hodiny. Potom přecedíme přes plátýnko nebo jemný

            Sedmikráskový sirup

            Sedmikráskový sirup recept

            Sedmikrásky považuje spousta lidí jen za běžný plevel, ale z jejich květů si můžeme připravit sedmikráskový sirup, který není jen chutný, ale i prospěšný našemu zdraví. Jenom to trhání je trochu pracnější a zdlouhavější, ale výsledek určitě stojí za to. Navíc procházka a pobyt v přírodě nám určitě prospějí.

            Sedmikráskový sirup – recept, použití, léčivé účinky

            Suroviny na přípravu sedmikráskového sirupu:
                • 500 květů sedmikrásek
                • 750 g cukru
                • 750 ml vody
                • 1 citrón

                Příprava receptu na sedmikráskový sirup:
                Sedmikrásky nejdříve dobře propláchneme vodou, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu.

                Kastrol odstavíme, přidáme dobře omytý, na kousky pokrájený citron a 24 hodin necháme louhovat na

                Tymiánový sirup

                Tymiánový sirup recept

                Tymián je oblíbenou bylinkou v domácím lékařství. Z této vysoce aromatické rostliny si, mimo jiné, můžeme doma připravit tymiánový sirup, který je dobrým pomocníkem na vlhký kašel. Jeho výroba je jednoduchá a pořizovací náklady minimální.

                Tymiánový sirup – recept, léčivé účinky

                Suroviny na přípravu tymiánového sirupu:
                    • 10 g sušeného tymiánu
                    • 200 g cukru
                    • 200 ml vody

                    Příprava receptu na tymiánový sirup:
                    Cukr rozmíchaný ve vodě povaříme asi 15 minut (místo poloviny množství cukru můžeme použít 100 g medu).

                    Kastrol s cukerným roztokem odstavíme, přisypeme tymián, zamícháme a necháme za občasného

                    Bezinkový sirup

                    Bezinkový sirup recept

                    Z plodů bezu černého – bezinek si na konci léta můžeme připravit domácí bezinkový sirup, který je nejen dobrý, ale má i příznivé účinky na naše zdraví.

                    Bezinkový sirup (z plodů) – recept, léčivé účinky

                    Suroviny na přípravu bezinkového sirupu:
                        • 1 kg dobře vyzrálých očištěných bezinek
                        • 1 l vody
                        • na 1 l šťávy 1,2 kg cukru
                        • pomerančová kůra
                        • 5 g kyseliny citrónové
                        Příprava receptu na bezinkový sirup:
                        Bezinky opereme a zbavíme stopek. Můžeme si pomoci vidličkou, a i když nám tam nějaký ten zbytek stopky zůstane, vůbec to nevadí.

                        Potom bezinky rozmačkáme a zalijeme studenou vodou. Přidáme tence sloupnutou kůru z očištěného pomeranče, zakryjeme a necháme

                        Podbělový sirup

                        Podbělový sirup recept

                        Z listů i květů podbělu, této první jarní bylinky, si můžeme doma připravit podbělový sirup, který je dobrým pomocníkem při nachlazení a chorobách horních cest dýchacích.

                        Podbělový sirup (z květů podbělu)

                        Suroviny na přípravu podbělového sirupu:
                            • 100 květů podbělu
                            • 500 g cukru
                            • 1 citrón
                            • 1/2 l vody
                            Příprava receptu na podbělový sirup:
                            Květy dobře očistíme, zbavíme všech zelených částí, propláchneme, přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 24 hodin na temném a chladném místě.

                            Po této době přecedíme přes plátýnko, vymačkáme, přidáme