Březová šťáva

Březová šťáva jak získat a její účinky

Čerstvá březová šťáva byla již našimi předky považována za božský elixír, dávající krásu a sílu. Můžeme si jí samozřejmě koupit v obchodě, ale pokud máme na zahradě nebo v blízkosti březový porost, můžeme mízu získat vlastními silami. Není to sice úplně jednoduché, ale máme jistotu, že se jedná opravdu o pravou březovou šťávu.

Březová šťáva – jak ji získat a její léčivé účinky

Březová šťáva obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Mezi nejdůležitější patří vitamín C a D, měď, vápník, hořčík, fosfor a železo. Za zmíňku také stojí aminokyseliny, kyselina listová, citrónová a fruktóza. Šťáva má nasládlou chuť a jemnou vůni.

Nejlepší obdobím pro sběr březové šťávy je brzy z jara v březnu až dubnu. Břízy se tehdy probouzí po zimě a proudí v nich míza. Strom by neměl být příliš starý, ale měl by mít minimálně třicet centimetrů v průměru, aby mu odběr neublížil. Potom opatrně něčím ostrým ve výšce nejméně 1 metru píchneme nebo řízneme do kmenu nebo silnější větve a sledujeme jestli se objeví kapka.

Pokud ano, navrtáme mělký, šikmý otvor, aby šťáva mohla stékat dolů. Otvor by měl být asi 1 cm široký a 3,5 – 5 cm dlouhý. Nesmíme zas vrtat příliš hluboko, abychom strom příliš nepoškodily. Do otvoru vložíme trubičku a pod ní nějakou šikovnou láhev nebo nádobu, kterou lze ke stromu připevnit. Můžeme použít i trychtýř, kterým svedeme mízu do láhve. Nádoba musí být uzavřená, aby nám do ní nepadaly nečistoty.

Dříve se používal na navrtání břízy nebozízek, do otvoru se vložil husí brk, kterou se míza sváděla do skleněné láhve. Březová šťáva kape pomalu, takže se musíme obrnit trpělivostí. Denně bychom mohli odebrat asi 1 – 2 litry. Po té nezapomeneme ošetřit otvor ve stromu štěpařským voskem.

Březová šťáva, takto získaná, má velmi krátkou trvanlivost, proto ji musíme skladovat v lednici, ale i tak bychom ji měli spotřebovat asi do pěti dnů. Můžeme jí také svařit na sirup nebo použít na přípravu, dříve dosti oblíbeného, březového vína. Jelikož březová šťáva obsahuje málo cukru a na 1 litr sirupu by jí bylo třeba velké množství, přidáváme při jeho přípravě asi 200 g cukru na 1 litr.

Březová šťáva se doporučuje na posílení imunity a různé očistné kůry. Při močových kamenech, zánětu ledvin a močového měchýře pijeme 3 x denně půl sklenice mezi jídly. Kůra by měla trvat asi 15 dnů. Dále pomáhá při nemocech jater, ledvin, trávící soustavy a působí proti parazitickým červům. Zevně má březová šťáva blahodárné účinky na růst vlasů a při nadměrném pocení nohou.

Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *