Bazalka a její léčivé účinky
Bazalka pravá (Ocimum basilicum), lidově zvaná též „bazalika, bazilika“, je jednoletá bylina pocházející z jižní Asie. V součastné době je v kuchyni jednou z nejčastěji používaných a vyhledávaných bylinek. Za zmíňku však stojí i bazalka a její léčivé účinky na náš organismus.
Popis
Bazalka je jednoletá rostlina patřící do čeledi hluchavkovitých. Tato bylina vysoká až 40 cm vyniká nádhernou a aromatickou vůní a ostrou chutí. Existuje spoustu odrůd lišících se velikostí a barvou listů. Často mívá červenavý nádech. Kvete v červenci a srpnu bělavými nebo narůžovělými kvítky.V době květenství se odřezává nať a suší se ve stínu.
Použití bazalky
V lidovém lékařství se používá hlavně při probémech s trávením, při nachlazení, zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy.Olej, který se vyrábí destilací z nati, se používá při výrobě voňavek (k dosažení karafiátové a růžové vůně).
Jako koření se používají čerstvé nebo sušené lístky. Sušenou bazalku je třeba pečlivě uchovávat v uzavřených nádobách, aby neztratila svou vůni. V kuchyni má opravdu široké využití a to zejména ke kořenění zeleninových nebo masových pokrmů, do polévek, omáček, karbanátků, salátů zeleninových i těstovinových, do italských pokrmů (hlavně pizzy), do fazolí, okurek, bylinkového másla, do octa, tvarohu a při přípravě ryb a zvěřiny. (Polévka minestra, pizza neapolská, těstoviny po provensálsku).
Bazalka a její léčivé účinky
Bazalka a její léčivé účinky nejsou dnes již využívány v lidovém lékařství tak jako dříve, ačkoliv působí prokazatelně blahodárně na lidský organismus. Celá nať byliny obsahuje silně aromatický etherický olej, silice, látky tříslovinové, flavonoidy, glykosidy a další prospěšné látky.
V lidském organismu působí proti nadýmání, má vliv na vylučování žaludečních šťáv, podporuje trávení a chuť k jídlu, používá se při zácpě, ulehčuje odkašlávání, zlepšuje činnost ledvin a zklidňuje nervovou soustavu. Zevně se dobře osvědčila jako hojivý prostředek při rozpraskaných rtech a při léčbě popraskaných bradavek u kojících matek. Používá se také při mírných zánětech nosohltanu, mandlí a zánětech dásní.
Zácpa, trávení
Mírné, ale spolehlivé projímadlo můžeme získat smícháním 1 špetky sušené bazalkové nati, 0,125 ml bílého stolního vína a 1 lžičky ricinového oleje. Vše smícháme za studena, necháme přijít do varu, ihned scedíme a teplé vypijeme.
Rozpraskané rty a bradavky
Rozmícháme 5 g sušené bazalkové nati s 50 g čisté vazelíny, dobře promísíme a nanášíme na bolestivá místa.
Zánět dásní, zánět nosohltanu a mandlí
Do 1/4 litru vody dáme 1 hrst sušené bazalkové nati, zahřejeme k varu, ihned odstavíme a scedíme. Chladným odvarem potom kloktáme nebo vyplachujeme ústa.
Horečka
Při horečkách můžeme použít bazalku na přípravu příjemně chladivého nápoje. Přivedeme do varu 1/2 litru vody, vsypeme nať, hned odstavíme a po zchladnutí scedíme. Do nálevu vymačkáme půlku citrónu a osladíme.
Napsat komentář