Ačokča a její účinky na naše zdraví

Ačokča a její účinky na naše zdraví

Ačokča není u nás ani v Evropě příliš známá a rozšířená zelenina. Tato rostlina pocházející z Jižní Ameriky je patrně díky svému původu někdy také nazývána mexická okurka. Její plody jsou podobné paprice, ale chutnají jako okurky. Používají se v kuchyni, dají se konzervovat, ale i ačokča a její účinky na naše zdraví si zaslouží pozornost.

Popis

Ačokča (Cyclanthera pedata) nebo také mexická okurka, lidově paprikookurka, je jednoletá popínavá rostlina z rodu korila, patřící do čeledi tykvovitých. Má tenkou, hustě rozvětvenou lodyhu, jejíž stonky mohou dorůstat do délky až 5 metrů. Listy jsou laločnaté s pěti až sedmi eliptickými lístečky, na okrajích vroubkované.

Jednopohlavní drobné květy, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé barvy, jsou ve skupinách po deseti až dvaceti. Plodem je vejčitá bobule s ostrým hrotem, dlouhá 5 – 10 cm připomínající lusk. Uvnitř jsou hranatá černá jadérka (u mladých plodů zelená). Vnitřek plodu je dutý, proto se také v Mexiku nazývá Pepino hueco (dutá, prázdná okurka).

Použití

Ačokča je zdravá, nízkokalorická a chutná zelenina. Pouze mladé plody se dají konzumovat se semeny, u starších je nutno již tvrdá, černá semena odstranit. Použití a příprava je obdobná jako u paprik. Konzumovat se dají v syrovém stavu, vařené i dušené. Asi nejběžnější úpravou je použití do klasického zeleninového leča, lze je naplnit masovou nádivkou jako papriky, mohou se přidávat do zeleninových polévek, guláše a podobně.

Plody můžeme také nakládat do sladkokyselého nálevu buď samostatně, nebo společně například s okurkami, cibulkami nebo mrkví a lze je i sušit. U rostliny je možno konzumovat i listy, které se přidávají do salátů, spařené se upravují jako špenát nebo používají do nádivek.

Ačokča a její účinky na naše zdraví

Plody ačokči obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Jsou to zejména vitamíny C, B1 a B2, betakaroten, vláknina, hořčiny, minerální látky a další. Ačokča a její účinky na naše zdraví nejsou zanedbatelné. V syrovém stavu pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, snižovat krevní tlak a cholesterol a působí jako prevence proti ateroskleróze. Má rovněž diuretické (močopudné) účinky a pomáhá při léčbě respiračních onemocnění.

V lidové medicíně se používají zevně i listy, protože šťáva z nich by měla mít protizánětlivé účinky. Kořeny ačokči dodnes užívají domorodci v Jižní Americe k čištění zubů. Drcená sušená semena používají Indiáni proti střevním parazitům a při problémech s trávením.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *