Zázvor a jeho léčivé účinky

Zázvor je jedno z nejstarších koření, pocházející z asijského kontinentu. Používali ho již staří Římané a Řekové. Do Evropy se dostal až ve středověku. Dodnes je všeobecně rozšířeným kořením a má široké použití i v lidovém lékařství. Zázvor a jeho léčivé účinky jsou v lidové medicíně používány již po staletí.
Popis
Zázvor lékařský (Zingiber officinale), zastarale také zázvor pravý, je rostlina patřící do čeledi zázvorníkovitých. Je to jednoděložná rostina s rákosovitými listy. Pěstuje se pro dužnaté, hlízovitě ztloustlé oddenky, dlouhé asi 10 cm.
Z hlízovitě členěného, plazivého oddenku vyrůstá několik lodyh až do výšky 1 metru. Jsou porostlé dvěma řadami úzkých přisedavých listů. Z oddenku vyrůstají také bezlisté květonosné stvoly, zakončené hustým, příjemně vonícím, klasovitým květenstvím. Plody dozrávají v trojpouzderné mnohosemenné tobolky.
Zázvor můžeme najít hlavně na plantážích v Indii, Číně, Japonsku, Jamajce a v západní Africe. Planě se nevyskytuje. Množí se vegetativně, částmi oddenků. Daří se mu v nížinách v lehčích humózních půdách s dostatkem vláhy. Rostliny nesnáší přímé slunce. Když zaschnou nadzemní části, zázvor se sklízí, pere, suší a dále upravuje. Podle zpracování rozlišujeme zázvor neloupaný, pololoupaný, loupaný a zázvor bělený.
Použití
Zázvor se přidává do různých kořenících směsí, používá se při pečení, do cukrářských výrobků, perníků, biskvitů, ale i ke kořenění masa, drůbeže, ryb a podobně. V různých zemích je oblíben závorový čaj, zázvorové pivo a limonáda. Je využíván i v likérnictví. Silice se používá při výrobě toaletních přípravků a léčiv.
Zázvor a jeho léčivé účinky
Zázvor je již od pradávna hojně používaným kořením, ale své zastoupení má hlavně v domácím lékařství. Má typické aroma, které mu dodávají esenciální oleje. Obsahuje řadu vitamínů (např. A, B1, B2, C, E) a minerálních látek (hořčík, sodík, draslík, vápník, fosfor, železo). Typickou pikantní chuť způsobuje látka gingerol.
Pro svoji širokou působnost se uplatňuje při léčbě rozmanitých onemocnění. Má silné protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, má pozitivní účinky na trávení, dokáže ulevit při migrénách, zlepšuje zrak a přispívá k boji proti rakovině. Zázvor by měl ulevit i při svalové bolesti kloubů, zánětech kloubů a revmatické artritidě.
Zázvor a jeho léčivé účinky mají dlouholetou tradici při léčbě chřipky a nachlazení, působí jako prevence proti onemocnění dýchacích cest a prohřívá organismus. Napomáhá i při léčbě střevní chřipky a otravy jídlem. Nejčastěji se zázvor užívá ve formě zázvorového čaje. Recept naleznete níže.
V nejrůznější podobě má zázvor příznivé účinky při nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu a potlačuje pálení žáhy. Nastrouhaný čerstvý zázvor nebo zázvor obsažený v potravinových doplňcích by měl ulevovat při plynnatosti. Zázvor také dobře působí při ranní nevolnosti a nevolnostech způsobených cestováním.
Protože při konzumaci zázvoru se díky jeho ostré chuti zvyšuje teplota těla, urychluje metabolismus a spalování kalorií. Takže jeho pravidelná konzumace má přiznivý vliv i na hubnutí.
Při ranních nevolnostech v těhotenství se používá zázvorového čaje. Jeho konzumace v menším množství by neměla mít škodlivé účinky. Samozřejmě je lepší se o jeho užívání v těhotenství poradit s lékařem.
Napsat komentář