Včelí mateří kašička a její účinky

Včelí mateří kašička a její účinky na naše zdraví

Používání včelích produktů pro jejich příznivé účinky na naše zdraví má za sebou již dlouhou historii. Mateří kašičku znali a užívali již staří Řekové i Římané a odpradávna je oblíbeným léčivým prostředkem čínské medicíny. Je to živina i lék, proto si včelí mateří kašička a její účinky zaslouží naši zvýšenou pozornost.

Mateří kašička je vlastně výměšek z hrdelních žláz včel, které se nacházejí v přední části hlavy. Mateří kašičkou se krmí první 3 – 4 dny života larvy dělnic a trubců a také včelí matka během celého larválního stadia. Včelí královna díky ní žije mnohokrát déle než dělnice.

Včelí mateří kašička a její účinky

Mateří kašička je hustá tekutá substance krémového zbarvení, chuť je slabě kyselá, ostrá, natrpklá, se slabě nakyslou vůní. Obsahuje mnoho účinných látek mezi které patří sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny (C, A, D, E, komplex vitamínů B), aminokyseliny, kyselinu nukleovou, minerální látky (např. vápník, sodík, zinek, železo) a stopové prvky. Včelí mateří kašička a její účinky s květovým pylem jsou doposud předmětem mnoha výzkumů.

Enzymy obsažené v mateří kašičce a v květovém pylu působí periferně na buňky, tkáně a orgány, které plní důležité funkce (např. ledviny, plíce, játra, oči a další). K tomuto dochází prostřednictvvím epitelové tkáně, která se překrví. To vytváří příznivé podmínky pro výživu buněk a orgánů a zlepšuje produkci enzymů epitelové tkáně. Zvýší se tak aktivita nukleových kyselin, zlepší se látková přeměna a nastupuje aktivizace životních procesů.

Mizí křečové stavy orgánů, které sílí zejména u starších lidí následkem nervového vypětí a jiných škodlivých vlivů. Tyto stavy jsou rovněž důsledkem nedokrvování epitelové tkáně. Kůra s mateří kašičkou a květovým pylem v poměru 1 : 1 zbavuje organismus těchto křečí.

Další vlastnosti mateří kašičky s včelím pylem:

Aktivuje látkovou přeměnu, dodává životní síly, napomáhá hormonální rovnováze během menopauzy, posiluje obranyschopnost organismu (imunitní systém), brzdí rozvoj aterosklerózy (kornatění), snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, mírní srdeční potíže, normalizuje činnost endokrinních žláz a trávicího traktu, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje zrak a sluch, odstraňuje dušnost při námaze, eliminuje šelesty a závratě. Zevně odtraňuje vrásky a vyhlazuje pleť. Často bývá součástí omlazujících pleťových krémů.

Související příspěvky:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *