Rubrika: Skořice

Skořice a její léčivé účinky

Skořice a její léčivé účinky na naše zdraví

Skořicová kůra je typické oblíbené koření „Starého světa“. Skořicovník, ze kterého se kůra získává, pochází z asijských tropů a rostl původně na indickém subkontinentě, na Srí Lance (Cejlon) a v Číně. Používali jí už 4000 let př.n.l., byla oblíbená ve starém Egyptě, Řecku i Římě. Původně se kůra loupala ze stromů rostoucích planě, postupně vznikaly plantáže skořicovníků. Tato aromatická kůra stálezelených tropických stromů, je pro svoje specifické aroma používaná hlavně jako koření, ale i skořice a její léčivé účinky na naše zdraví jsou známy již odpradávna.

Popis, druhy a použití skořice

Skořicovník, který patří do čeledi vavřínovitých, má více botanických druhů. Nejkvalitnější a nejznámější je skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum). Tyto stromy jsou 6 – 10 m vysoké, mají světle zelené listy a nenápadné květy. Kůra bývá hladká, šedohnědá až žlutošedá. Na plantážích

Skořicový čaj

Skořicový čaj recept

Skořice není jen oblíbeným aromatickým kořením, ale skrývá v sobě i řadu léčivých účinků. Skořicový čaj je jedním z receptů, který si můžeme připravit při různých zdravotních potížích. Receptů existuje celá řada, zde je jeden z nich.

Skořicový čaj – recept, použití, léčivé účinky

Suroviny:
  • 1 lžička celé skořice (rozdrcené v hmoždíři nebo postrouhané na struhadle)
  • 1/2 l vody
Příprava skořicového čaje:

Skořici rozdrtíme v hmoždíři nebo ustrouháme, zalijeme vroucí vodou, necháme 10 minut louhovat a slijeme.

Pijeme 1 – 2 šálky za den, během jídla nebo po něm.