Sedmikráskový sirup

Sedmikrásky považuje spousta lidí jen za běžný plevel, ale z jejich květů si můžeme připravit sedmikráskový sirup, který není jen chutný, ale i prospěšný našemu zdraví. Jenom to trhání je trochu pracnější a zdlouhavější, ale výsledek určitě stojí za to. Navíc procházka a pobyt v přírodě nám určitě prospějí.
Sedmikráskový sirup – recept, použití, léčivé účinky
- 500 květů sedmikrásek
- 750 g cukru
- 750 ml vody
- 1 citrón
Příprava receptu na sedmikráskový sirup:
Sedmikrásky nejdříve dobře propláchneme vodou, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu.
Kastrol odstavíme, přidáme dobře omytý, na kousky pokrájený citron a 24 hodin necháme louhovat na temném a chladném místě. Po této době přivedeme znovu k varu, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout.
Potom přecedíme, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme do té doby, než dosáhneme požadované hustoty. V některých receptech se místo cukru používá med, ale je to zbytečné, protože tepelnou úpravou se většina prospěšných látek obsažených v medu ztrácí. Sedmikráskový sirup nakonec přelijeme do lahví a uzavřeme.
Sirup ze sedmikrásek je dobrý na posílení imunity, má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a má dobré účinky na močové cesty a ledviny. Můžeme ho užívat po lžičkách nebo použít na slazení různých nápojů a čaje.
Napsat komentář