Sedmikráskový med

Květy sedmikrásek zdobí od jara až do podzimu naše trávníky. Tato drobná květinka je proslulá již odpradávna svými léčivými účinky. Můžeme jí použít k přípravě různých domácích léčivých prostředků jako je třeba med. Sedmikráskový med je vlastně sedmikráskový sirup povařený do hustoty medu.
Sedmikráskový med – recept, použití, léčivé účinky
- 500 květů sedmikrásek
- 750 g cukru (můžeme použít i třtinový)
- 750 ml vody
- 1 citrón nebo limetka
Sedmikrásky dobře očistíme, aby nám zbyly jen čisté květy a propláchneme.
Květy sedmikrásek zalijeme studenou vodou a necháme asi 1/2 hodiny namočené, abychom ještě odplavili zbylé nečistoty a hmyz.
Po té slijeme a ještě jednou propláchneme. Citrón nebo limetku zbavíme kůry a nakrájíme na tenká kolečka. Slité sedmikrásky dáme spolu s limetkou do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme poklicí a uložíme na 24 hodin do chladu. Po této době ohřejeme, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout.
Směs přelijeme přes plátýnko nebo čistou utěrku do hrnce a dobře vymačkáme. Přidáme cukr a na malém plameni za stálého míchání vaříme asi jeden a půl hodiny, do konzistence medu. Pokud se během varu na povrchu utvoří pěna, sebereme ji. Správnou hustotu poznáme, když dáme trochu medu na talířek a po vychladnutí zkusíme, jestli se dobře táhne a netrhá se. Hotový med ze sedmikrásek naplníme do sklenic, uzavřeme, sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sedmikráskový med usnadňuje vykašlávání, má protizánětlivé účinky a podporuje imunitu. Je výborný do čaje, ale i namazaný na pečivu.
Napsat komentář