Řeřicha setá a její léčivé účinky

Řeřicha setá a její léčivé účinky na naše zdraví

Tato jednoletá brukvovitá rostlina pochází ze severní Afriky a západní Asie. Pěstuje se jako listová zelenina, na našem území také místy zplaňuje. Řeřicha setá a její léčivé účinky na naše zdraví jsou opravdu vyjímečné. Tato nenápadná rostlinka v sobě skrývá mnoho tělu prospěšných vitamínů a dalších látek ve velké koncentraci. Ve 100 g řeřichy je obsaženo nejméně 10 % denní dávky některých z nich.

Popis

Řeřicha setá (Lepidium sativum), někdy také nazývaná řeřicha zahradní, je jednoletá bylina, která při pěstování na zahradě dorůstá až do výšky 50 cm. Přízemní listy jsou nepravidelné, lyrovité, horní jsou čárkovité. Bílé až narůžovělé květy jsou uspořádány v hroznech na vrcholech stonků. Kvete od června do srpna. Semena jsou drobná, hnědavá.

Množí se semeny, která po zasetí klíčí během několika dnů. Pěstuje se často také jen ve vatě. Za týden rostlinky vyrostou do výšky až 6 cm, jsou-li pěstovány při pokojové teplotě. Tehdy se odstřihávají horní části a řeřicha rychle dorůstá. Lze jí také pěstovat na zahrádce, ale je to rostlina s rychlým vývojem a krátkou vegetací.

Použití řeřichy

Řeřicha má příjemnou štiplavou chuť, připomínající ředkvičky nebo křen. Používá se jen čerstvá a mladá nať. Řeřicha se přidává do salátů nebo se připravuje samotná jako salát s octem, solí, pepřem a olejem. Používá se do pomazánek, hotových polévek, bylinkového másla, bramborového salátu, do bylinkových omáček nebo se dává na obložené chlebíčky a na chléb s máslem. Hodí se k hůře stravitelným a tučným jídlům. Dobrá je také na grilovaném a rožněném mase. V lidové medicíně se využívá především pro její pozitivní vliv na látkovou výměnu, vyměšování žaludečních šťáv, na krvetvorbu, je močopudná a aktivuje žlučník.

Řeřicha setá a její léčivé účinky

Řeřicha je hlavně bohatým zdrojem vitamínu C, B1, E a beta karotenu. Zastoupeny jsou zde i další vitamíny skupiny B a vitamín K. Dále obsahuje mnoho zdraví prospěšných minerálů například železo, vápník, draslík, hořčík, síru, fosfor, hořčičný glykosid, vlákninu a další.

Konzumace řeřichy je vhodná zvláště v zimním období, kdy si můžeme jednoduše doma vypěstovat rostlinky řeřichy a dodat tělu mnoho potřebných vitamínů (hlavně vitamín C) a minerálů. Řeřichu není vhodné tepelně upravovat, protože tím ztrácí obsah cenných látek.

Řeřicha má pozitivní účinky na krvetvorbu, zbavuje tělo škodlivých látek a ničí škodlivé mikroorganismy. Je močopudná, proto pomáhá při léčbě zánětů močového měchýře, ale může se užívat i jako prevence při častějších potížích s močovými cestami a ledvinami.

Řeřicha setá a její léčivé účinky mají pozitivní vliv na naše trávení, podporuje vylučování žaludečních šťáv, příznivě působí na činnost jater a aktivuje žlučník. Usnadňuje trávení těžkých jídel a zbavuje pocitu plného žaludku. Pomáhá také při onemocnění dýchacích cest, při nachlazení a kašli. Na bolest zubů se používá odvaru z řeřichy ke kloktání.

Výhonky a klíčky řeřichy zahradní pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, posilují imunitu a působí jako prevence před rakovinou. Vitamín E, který řeřicha obsahuje ve větším množství, zvyšuje plodnost, sexuální energii a podporuje laktaci.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *