Řepík lékařský a jeho léčivé účinky

Řepík lékařský a jeho léčivé účinky na náš organismus

Řepík lékařský a jeho léčivé účinky jsou známy už od nepaměti. U nás je rozšířenou rostinou na loukách, v houštinách, podél cest a na stráních.

Popis

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria), lidově také nazývaný „konopěnec, řepíček, starček, útrobník“, je vytrvalá bylina, patřící do čeledi růžovitých. Jeho rozvětvená lodyha dorůstá do výšky až jednoho metru a po celé délce je pokrytá drobnými chloupky. Na ní jsou kopinaté, bezřapíkaté listy, s hrubě pilovitými okraji. Z oddenku vyrůstá také růžice jednoduše zpeřených přízemních listů, podlouhle vejčitých a pilovitých.

Řepík lékařský kvete od června do září drobnými žlutými květy, sestavenými do hroznu. Každý kvítek má při sobě listen. Semeníky uzrávají v malé nažky, uložené v kališní číšce.
Využitelná část řepíku jsou listy nebo kvetoucí nať. Mají slabě aromatickou vůni a hořkou chuť. Obsahují tříslovinné látky, hořčinu a etherický olej.
Řepík se příliš nepěstuje, ale pěstovat se dá ze semen nebo dělením trsů.

Sběr a sušení

Listy řepíku lékařského se sbírají před rozkvětem, v květnu a červnu a suší se rychle přirozeným teplem. Nať sbíráme v době květu, od června do září, přičemž silnější kusy lodyhy a stonků se ze sběru odstraní. Suší se stejně jako listy.

Řepík lékařský a jeho léčivé účinky

Řepík patří mezi naše nejlepší léčivé byliny, pro svoje svíravé, protizánětlivé a dezinfekční účinky a velký obsah léčivých látek. Obsahuje především látky tříslovinné, hořčinu a něco málo etherického oleje. Má slabě aromatickou vůni, chutná nahořkle a součastně v ústech stahuje.

Vnitřní použití

Jeho listy dobře působí při chudokrevnosti, revmatismu a bolestech v kříži. Při těchto onemocněních by se měl pít řepíkový čaj, a to až dva šálky denně.
Dále je používán při poruchách trávení, katarech žaludku, ke zvýšení vylučování žluči, při žlučníkových a ledvinových kamenech, onemocněních jater a při žloutence. Oblíbené jsou různé čajové směsi s řepíkem.
Jako podpůrný prostředek se dá řepíkový čaj pít při onemocnění ledvin a močového měchýře.

Onemocnění jater

Při onemocnění jater se používá čajová směs ze 25 g řepíku, 25 g svízele, 25 g mařinky vonné. Jedna vrchovatá lžička této směsi se spaří 1/4 l vroucí vody, nechá se krátce vylouhovat a slije. Denně se pije jeden šálek na lačno a přes den dva šálky po doušcích.

Žloutenka

Řepík lékařský je součástí oblíbeného žlučopudného koření v tomto složení: 25 g natě řepíku, 25 g natě jablečníku, 15 g kořene reveňe (rebarbory), 35 g listů máty peprné. Lžíce této směsi se vaří 1 minutu v 1/2 l vody, nechá ustát a přecedí. Pije se po částech během celého dne.

Zevní použití

Řepík lékařský a jeho léčivé účinky se využívají při všech zánětech v krku, ústech a hrtanu. Takže by se na něj nemělo zapomínat při angíně a zánětu mandlí. Zevně je ještě používán při hemeroidech, bércových vředech, nehojících se ranách a kožních vyrážkách. Při revmatismu a artróze se užívá bylinná koupel z řepíku.

Zánět mandlí, zánět v ústní dutině, zánět horních cest dýchacích

Při těchto onemocněních se používá řepíkový odvar jako kloktadlo. 15 g sušeného listí řepíku se přelije 1/4 l vařící vody, krátce povaří, nechá se louhovat asi 15 minut a scedí. Kloktá se vychlazený. Na kloktadlo je možné si také připravit řepíkovou tinkturu. Čtyři lžíce natě řepíku se zalijí 100 ml čistého lihu, nechá se louhovat asi 2 týdny na teplém a tmavém místě, potom se scedí a naplní do lahvičky z tmavého skla. Ke kloktání se používá 1 lžíce řepíkové tinktury do půlky sklenice s vodou. Při plicních chorobách se doporučuje výše uvedený řepíkový odvar pít dva až tři šálky denně.

Křečové žíly, nehojící se rány, kožní vyrážky, hemeroidy

Několikrát denně se přikládají obklady namočené v odvaru z řepíku, který se připraví stejně jako kloktadlo. K léčbě hemeroidů jsou vhodné koupele. Na křečové žíly a bércové vředy se dá vyrobit domácí řepíková mast. Recept na tuto mast naleznete níže.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *