Rubrika: Puškvorec obecný
Puškvorec a jeho léčivé účinky

Puškvorec je původem z Asie, po té byl ve strarověku rozšířen do Indie a nyní ho můžeme najít po celé Evropě, v Asii, Jižní Americe ale i jinde. Nejvíce se mu daří v bažinách, rybnících a na březích stojatých vod, je to mokřadní rostlina. V součastnosti roste roztroušeně po celém našem území, spíše ale v teplejších oblastech. Puškvorec a jeho léčivé účinky, respektive jeho oddenku, působí především na pročištění celého organismu.
Popis
Puškvorec obecný (Acorus calamus), lidově také nazývaný „kořen prsní, kořen nejedlíkový, šišvorec, prustvorec“, je vytrvalá rostlina z čeledi árónovitých, vysoká až 1,5 metru. V zemi má vodorovně uložený válcovitý, shora poněkud oploštělý, dužnatý oddenek se zelenavou, červenavou nebo hnědavou kůrou. Na řezu je oddenek bělavý. Je rozdělen na články, na jejichž rozhraní jsou nahnědlé pochvy a vláknité kořínky.
Z oddenku vyrůstají ostrohranné, mečovité listy, dlouhé až 1 metr, široké 2 centimetry. Z oddenku vyrůstá také jednoduchý, na jedné straně ostrý, na druhé žlábkovitý stvol dosahující většinou výšky přes jeden metr. Ukončen je květní palicí silnou asi jako prst, zpočátku zelenou, později hnědou, dorůstající asi 5 – 9 cm. Nad palicí vyrůstá ještě jeden listen. Puškvorec kvete v červnu a červenci.
Použití
Oloupaný oddenek puškvorce se proslazuje cukrem a slouží jako lék i pochoutka. Jinak se také spolu s jinými hořkými bylinkami (andělika, pelyněk, zeměžluč a jiné) dává do žaludečních likérů a do kořenných směsí
Puškvorcový čaj

Puškvorcový čaj se připravuje z oddenku puškvorce, který je silně aromatický a chutná hořce a kořenitě. Čaj z puškvorce odstraňuje nechutenství, je všeobecně uznávaným pomocníkem při problémech s trávením, pomáhá při onemocnění ledvin, slinivky a je dobrý na pročištění celého těla.
Puškvorcový čaj – recept, použití, léčivé účinky
Čaj připravujeme ze sušeného oddenku puškvorce jen za studena. Jednu zarovnanou lžičku zalijeme 1/4 litrem vlažné vody a necháme přes noc stát. Ráno trochu zahřejeme a potom slijeme. Před užíváním se čaj ohřeje ve