Popenec a jeho léčivé účinky

Popenec a jeho léčivé účinky na naše zdraví

Popenec břečťanovitý je rostlina (zelené koření), která se již odpradávna uplatňuje v kuchyni i v léčitelství. Již ve středověku byl považován za téměř zázračnou bylinu, chránící před morem a očarováním. Roste v lesích, křovinách, podél cest, na loukách i jinde volně v přírodě. Popenec můžete nalézt i na vaší zahradě, kde je většinou brán spíše jako nepříjemný plevel.  Je rozšířen téměř po celé Evropě i Asii. Popenec a jeho léčivé účinky byly již odpradávna oblíbeny a hojně využívány v lidové medicíně.

Popis

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea), jinak také popenec obecný nebo břečťanolistý, lidově nazýván „openec, vopenec, kunrtálek, kundrásek, moďátka“, je vytrvalá popínavá rostlina z čeledi hluchavkovitých. V březnu se začíná rozrůstat, někdy až do délky 40 cm. Má částečně plazivé lodyhy s drobnými, okrouhlými, zubatými lístky a modrofialovými kvítky, podobnými květům hluchavky. Čím je půda zásadítější, tím jsou květy popence tmavší. Popenec kvete od dubna do července.

Sběr a sušení popence

Jako kulturní rostlina se popenec nepěstuje, ale v přírodě se vyskytuje hojně. Jeho nať, která má příjemnou, aromatickou vůni a kořenitou chuť se sbírá v době květu. Suší se v tenkých vrstvách na stinném a vzdušném místě nebo umělým teplem do 40 stupňů. Poměr seschnutí je asi 5 : 1.

Použití

Nať popence má příjemnou aromatickou vůni a kořenitou chuť. Je to dnes již trochu opomíjená bylinka. Používá se čerstvý i sušený. Přidáváme ho do dušených mas a zeleniny, karbanátků a zeleninových polévek. Čerstvý popenec lze použít také do bylinkového másla, tvarohu, omelet, bramborového salátu nebo šťouchaných brambor. Dříve se s ním také nahrazoval pepř a byl oblíbeným zeleným kořením do bramborové polévky, vaječných pokrmů a nádivek spolu s jinými bylinkami (pažitka, kopřiva a podobně).

Popenec a jeho léčivé účinky

Popenec obsahuje až 7 % tříslovin, silice, saponiny, hořčiny (glechomin), cholin, draselné soli, vitamín C, provitamín A a další látky. Používá se ve formě nálevu, pokud chceme silnější účinek připravujeme odvar. Podle starých receptů si můžeme připravit doma i popencový sirup (recept naleznete níže v souvisejících článcích) nebo tinkturu.

Vnitřní účinky

Popenec je léčivá rostlina s výraznými hojivými, dezinfekčními a protizánětlivými účinky. Rozpouští hleny proto příznivě působí při zánětech horních cest dýchacích a chronickém kašli. Na bronchitidu se doporučuje popencový sirup. Popenec je močopudný, proto je užíván při močových a ledvinových kamenech, pomáhá při zánětu močového měchýře. Napomáhá také vylučování olova z těla. Působí na tvorbu žluči, má blahodárné účinky na naše trávení, podporuje chuť k jídlu a pomáhá při průjmových onemocněních. Jako kloktadlo se doporučuje i při zánětech dutiny ústní. Hodí se i na jarní detoxikační kůry.

Zevní účinky

Popenec a jeho léčivé účinky se užívají zevně na obklady, koupele a k potírání při špatně se hojících a mokvajících ranách, bércových vředech a ekzémech.

Nálev a odvar z popence
Nálev (čaj) připravíme  z jedné lžičky sušeného nebo dvou čerstvého popence, zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a slijeme. Odvar připravíme ze stejného množství byliny i vody jako u nálevu, vaříme asi 3 minuty, necháme 10 minut louhovat a slijeme. Užíváme 3 x denně. Popenec je také součástí různých čajových směsí (s jitrocelem, černým bezem a podobně).

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *