Pěstování špenátu

Pěstování špenátu a jeho odrůdy

Špenát zelný (Spinacia oleracea) je u nás velmi oblíbená a hojně pěstovaná zelenina. K přímé spotřebě se používá nejčastěji v jarním a podzimním období, mražený je potom k dispzoci celý rok. Pěstování špenátu je poměrně snadné, takže proč nemít na zahradě po ruce jeho čerstvé listy, které jsou zásobárnou vitamínů a minerálů.

Špenát obsahuje hodně provitaminu A, velké množství vitamínu C, E, K, vitamíny skuiny B a mnoho minerálních látek, především jód, vápník a železo. Je v něm však obsažena i kyselina šťavelová, která váže vápník a při větší spotřebě špenátu ochuzuje lidský organismus o tento důležitý prvek. Špenát má blahodárné účinky na naše zdraví. Mimo jiné podporuje činnost štítné žlázy a zažívání, nedoporučuje se však při onemocnění ledvin.

Pěstování špenátu

Špenát má poměrně krátkou vegetační dobu (30 – 45 dní), takže ho můžeme pěstovat jako předplodinu nebo následnou plodinu. Pro pěstování špenátu jsou třeba humózní a zásadité půdy s dostatečnou zásobou živin, především dusíku. Snáší i chladné polohy a pokud nejsou silné holomrazy může i přezimovat.

Špenát je rostlina dlouhého dne, proto se vysévá brzy na jaře (v polovině března) ke sklizni v květnu nebo v srpnu ke sklizni na podzim. Vysetý později na jaře by vyběhl rychle do květu. Pro přezimování vyséváme špenát od poloviny září do poloviny října, sklízíme ho potom v dubnu.

Výsev semen se provádí do řádků širokých asi 25 cm, na jaře řidčeji, na podzim pro přezimování hustěji. Během vegetace prospívá špenátu přiměřená závlaha a krátce po vzejití rostlin při prvním pletí je dobré přihnojit (ledkem amonným s vápencem v dávce 22 g na 1 metr čtvereční).

Sklizeň špenátu začíná asi za pět týdnů po výsevu. Dají se sice sklízet jednotlivě dobře vyvinuté listy, ale výhodnější je vyřezávat postupně nejvyspělejší rostliny i s krátkou částí kořínku. Tím vlastně postupně porost jednotíme, ponechané slabší rostliny mohou dorůst a sklizeň z téhož výsevu se prodlouží až na 3 týdny. Rostliny špenátu nesklízíme za mokrého nebo horkého počasí, snadno by se zapařily a vadly.

Odrůdy špenátu

‚ESTIVALO‘ je velmi pozdě vybíhající holandská odrůda s kulatýmy, tmavězelanými listy. Hodí se k pěstování z jarního výsevu pro velmi dobrou odolnost proti předčasnému vybíhání do květu.

‚HERKULES‘ je špenát s kulatými tmavězelanými listy, vhodný k jarnímu i podzimnímu výsevu. Dobře přezimuje a je odolný proti vybíhání.

‚MATADOR‘ je špenát s tmavězelenými listy pro podzimní i jarní výsev. Je celkově odolný proti vybíhání do květu.

‚MONORES‘ je bujně rostoucí odrůda s převážně jednodomými a samičími rostlinami. Je odolná proti plísni špenátové.

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *