Pěstování rukoly

Pěstování rukoly na zahradě a v květináči

Rukola, donedávna vpodstatě neznámá a opomíjená listová zelenina, patřící do čeledi brukvovitých, vyniká svojí specifickou peprnou chutí a je výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Dnes je již rukola dostupná téměř v každém větším obchodě. Na jaře můžeme její sazenice koupit na trhu nebo v zahradnictví, ale je velmi často zaměňována s roketou setou. Jejich pěstování, chuť i blahodárné účinky na naše zdraví jsou ale obdobné. Příznivě působí hlavně na náš imunitní systém a trávení při zažívacích potížích.  Pěstování rukoly není příliš náročné, zvládně to i naprostý začátečník. Můžeme jí pěstovat na zahradě, v květináči, v truhlíku nebo v zimě doma na parapetu ve vatě nebo buničině.

Pěstování rukoly

Rukolu můžeme pěstovat ze semene nebo si jednoduše koupit předpěstované sazenice. Ven na záhon, na slunné místo sejeme rukolu z jara, když už nehrozí přízemní mrazíky do řádků vzdálených asi 20 centimetrů. Po vzejítí rostlinky vyjednotíme.

Rukola je nenáročná, během růstu potřebuje klasickou péči, takže ji okopáváme, plejeme a podle potřeby zaléváme. Na záhoně nám můžou rostliny i přezimovat a na jaře jejich kořeny obrostou. Když nám rukola vykvete, sama se vysemení. Rukolu sklízíme odštipováním lístků, což podporuje její bujnější obrůstání.

V truhlíku rukolu pěstujeme v zahradním substrátu. Semena sejeme do jednoho řádku nebo je rovnoměrně rozptýlíme.

Musíme počítat s tím, že rostliny budou potřebovat dostatek místa, protože dorostou do výšky asi 20 centimetrů a pokud pokvetou budou ještě o něco vyšší. První lístky rukoly můžeme sklízet již za 3 – 4 týdny.

 

Pěstování rukoly doma za oknem oceníme hlavně v předjaří, kdy je náš organismus vyčerpaný po zimních měsících. Princip rychlení rukoly doma je stejný jako u řeřichy. Na mělkou podložku, například tác, talíř nebo misku pod květináč, dáme vatu nebo buničinu a nalhčíme ji. Na připravený podklad rozprostřeme rovnoměrně semínka, lehce přitlačíme a zalijeme tak, aby neplavala. Semínka rukoly nám vzejdou asi za týden. Po dalším týdnu již můžeme odštipovat první lístky. Při dobré péči nám takto rukola vydrží asi 6 týdnů.

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *