Pěstování řeřichy

Pěstování řeřichy seté (zahradní)

Pěstování řeřichy seté, někdy nazývané zahradní, není náročné. Můžeme jí mít venku na záhoně, ale častěji ji rychlíme v zimně doma. V každém období nám určitě přijde vhod doplnit vitamíny, minerály a další prospěšné látky, které rostlinky řeřichy ve velké míře obsahují.

Pěstování řeřichy seté (zahradní)

Ven do volné půdy jí můžeme vysévat již v březnu do řádků asi 15 cm širokých. Výsev můžeme opakovat až do podzimu. Řeřicha má ráda světlo, ale stačí jí i polostín, hlavně nesmíme zapomenout na pravidelnou zálivku. Má krátkou vegetační dobu, takže jí sklízíme během dvou až tří týdnů po výsevu. Vzrostlou nať odřezáváme podle potřeby. Nedá se dlouho uchovávat, rychle uvadá.

V zimním období je v oblibě pěstování řeřichy seté doma. Do misek nebo mělkých nádob namícháme substrát například z písku, pilin a rašeliny a vložíme na povrch nebo mělce semena. Postačí také vata, papírové kapesníky, ubrousky nebo buničitá vata, kterou vložíme do mělké misky a udržujeme neustále vlhkou.

Semena vyséváme na provlhčený povrch hodně hustě, protože rostlinky jsou drobné. Misku postavíme na světlé místo, například na parapet. Semena vyklíčí při teplotě 16 – 18 stupňů do tří dnů. Pokud je teplota vyšší, nad 20 stupňů, začne klíčit do druhého dne. Již za týden můžeme sklízet první úrodu. Odstřiháváme jenom její vršky a rostlinky nám opět dorostou. Z jednoho výsevu můžeme sklízet dva až tři krát.
 

Sklizená řeřicha je připravená ihned ke spotřebě, používáme ji nejlépe za studena. Není vhodné jí tepelně upravovat, protože tím se ztrácí cenné látky v ní obsažené. Přidáváme jí hlavně do pomazánek, salátů, bylinkového másla, na vařené brambory, na chlebíčky, chléb z máslem, ale i do hotové polévky nebo k omáčce. Pro její příznivé účinky na trávení se hodí k hůře stravitelným pokrmům a tučným jídlům. Řeřicha je doslova „napěchovaná“  vitamíny (hlavně C) a minerály, má pozitivní účinky na trávení a látkovou výměnu, podporuje krvetvorbu, působí močopudně a aktivuje žlučník.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *