Pěstování papáji

Pěstování papáji v květináči

Papája je teplomilná exotická rostlina, pocházející pravděpodobně ze Střední Ameriky. Přestože roste v tropických oblastech, je pěstování papáji v květináči možné i u nás, a to jako pokojové rostliny. Při správné péči nám může vykvést a po té i plodit.

Popis

Papája má palmovitý vzhled a málokdy se větví. Ve své domovině dorůstá až do výšky 10 m. Její kmen končí korunkou dlouze řapíkatých listů. Listy vyrůstající na dřevnatějících lodyhách jsou dlanitě laločné, po čase odumírají a na jejich místě již nové nevyrostou. Nové listy rostou jen na vrcholu rostliny. Listy v suchém prostředí příliš dlouho nevydrží, proto u nás rostliny tvoří většinou jen kmínek a chocholky nových listů.

Plodem jsou bobule, tvarem a velikostí zavislé na tom, jaký kultivar pěstujeme. Na první pohled připomínají tykev. Mají šťavnatou dužinu žluté, oranžové nebo červené barvy. Uvnitř jsou uložena šedočerná semena kulovitého tvaru. Semena vyplňují velkou dutinu uprostřed plodu a velmi rychle ztrácí svoji klíčivost.

Pěstování papáji

Vzhledem k náročnosti na prostředí je papája velmi náročná rostlina na pěstování v našich podmínkách. Nejjednodušší způsob rozmnožování je semenem.  Vyséváme do výsevního substrátu do květníku, přičemž před samotným výseveme je nutné semena proprat. Protože semenáčky mají velmi jemné kořínky je vhodné je vysévat jen po jednom semeni. Klíčení probíhá nejlépe při teplotách okolo 20 stupňů, při stále vlhkém substrátu.

Na půdu je papája nenáročná, vyžaduje lehký propustný substrát s pH okolo 6. Rostliny vyžadují dosti hojnou zálivku a jejich výživa musí být bohatá. V období vegetačního klidu v zimě, však přísun vláhy omezíme. Přihnojujeme vyváženým kombinovaným hnojivem vhodným pro tropické rostliny.

Nejdůležitější pro úspěšné pěstování papáji je teplo. Optimální teplota je 25 – 30 stupňů. Při poklesu teploty na 15 stupňů rostliny zastavují růst. V létě můžeme papáju přemístit ven na světlé místo. V zimě musíme zajistit také dostatek světla, proto ji umístíme co nejblíže k oknu. Rostliny přesazujeme na jaře, starší jednou za tři až čtyři roky, mladší častěji, když kořeny zaplní květináč.
 

Pokud se zadaří, rostlina má dobré podmínky a dobře roste, můžeme jí také tvarovat. Jestliže se objeví postranní větvičky, je třeba je odstranit, protože nejsou produktivní. Pakliže se dočkáme sklizně, je třeba po té celou rostlinu seříznout do výšky 30 cm. Z nových výhonů, které by měla rostlina utvořit, vybereme ten nejsilnější, který necháme jako hlavní a zbylé odřízneme.

Plody papáji se konzumují čerstvé, připravují se z nich kompty, džemy, ovocné nápoje, přidávají se do ovocných salátů a podobně.

Související příspěvky:

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *