Pěstování máty peprné

Pěstování máty peprné na zahradě

Máta je vytrvalá bylina charakteristická silně aromatickou vůní po mentolu. Pěstování máty peprné není příliš náročné, naopak v dobrých podmínkách se bujně rozrůstá a je třeba její růst radikálně omezovat.

Pěstování máty peprné

Pro pěstování máty je nejlepší lehká, vlhká a dobře propustná půda bohatá na živiny. Rostlina nemá ráda sucho a chlad. Teplé stanoviště by mělo být chráněno před ostrým sluncem a větrem. Na jednom místě nemá být rostlina déle než tři roky, protože kořeny vyčerpávají půdu a celá kultura rychle zdegeneruje. Nevýhodou je, že svými neustále tvořícími výběžky máta rychle zapleveluje své okolí.

Výsev máty provádíme v dubnu do pařeniště. Rostlinky vzejdou asi za 5 týdnů. Když trochu povyrostou, přesazujeme je na záhon do řádků 20 cm vzdálených 10 cm od sebe. Ze semene se máta pěstuje zřídka, rychlejší a jednodušší je koupit na jaře sazeničky a vysadit rovnou na stanoviště.

Později se máta množí dělením starších rostlin nebo odnožemi. Nad zemí vyrůstají mladé výhonky s pupeny, které snadno zakoření.

Mladé oddělky vysazujeme na jaře nebo na podzim do sponu 20 x 50 cm do hloubky asi 6 cm. Máta je půdokryvná rostlina, rychle a snadno se rozrůstá.

Záhon je třeba dobře plít a chránit před rzí mátovou. Jakmile se na listech rez objeví, radikálně celou rostlinu seřízneme a ona rychle obrazí.

Máta peprná je vhodná i pro pěstování doma v květináči, kde jí nejlépe svědčí polostinné místo.

Sběr a sušení máty peprné

Poprvé sklízíme počátkem července, těsně před tím, než začne kvést. Celou rostlinu seřízneme asi 5 cm nad zemí. Odstraníme hnědé listy a zelené listy strhneme a co nejrychleji usušíme na stinném a vzdušném místě. Podruhé sklízíme v září, když rostliny zregenerují a při příznivém počasí můžeme sklízet ještě jednou. Pro běžné použití sbíráme její aromatické lístky podle potřeby.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *